Povećati priznanja Kosova

Prošle godine, 4. septembra, u Bijeloj kući, potpisan je Vašingtonski sporazum u prisustvu tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa.

Ovim sporazumom, Kosovo se složilo da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama u roku od godinu dana, dok se Srbija složila da prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova u roku od godinu dana.

Stručnjaci kažu da je ovaj sporazum, koji su potpisali bivši premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Trump iskoristio za izbornu kampanju, dok od ministarke spoljnih poslova Kosova, Donike Gërvalla-Schwarz, očekuju da odmah započine kampanju za priznanje Kosova.

Mehazi: Evo šta je oslabilo srpsku diplomatiju


Profesor Sylejman Mehazi, u razgovoru za "Bota sot", rekao je da bi nakon isteka Vašingtonskog sporazuma u septembru, zadatak Donike Gërvalla-Schwarz trebalo da bude povećanje priznanja Kosova.

„Dolaskom Donike Gërvalla-Schwarz na čelo Ministarstva spoljnih poslova Kosova, mislimo da će se priznanja iz većine zemalja koje još nisu priznale Kosovo povećati. Primarni zadatak kosovske šefice diplomatije Donike Gërvalla-Schwarz, po isteku Vašingtonskog sporazuma u septembru, trebalo bi da bude povećanje što većeg priznanja Kosova, ako Gërvalla-Schwarz uspije da pobjedi Srbiju akcijama priznanja Kosova ona će postati najuspješniji ministar od nezavisnosti Kosova do danas“, rekao je on.

Takođe, Mehazi je dodao da srpske akcije za povlačenje priznanja Kosova treba da prate Gërvalle-Schwarz protivmjere za veće priznanje Kosova.

„Ako je Srbija tajno lobirala za povlačenje priznanja Kosova od Vašingtonskog sporazuma do septembra, Donika Gërvalla-Schwarz je trebalo da učini suprotno kako bi pripremila diplomatski teren za priznanje Kosova nakon septembra. Srpske akcije za povlačenje priznanja Kosova treba da prate Gërvalle-Schwarz protivmjere za veće priznanje Kosova", rekao je on.

Dalje je govorio o tome šta je oslabilo srpsku diplomatiju.

"Priznavanje Kosova od strane Izraela uveliko je oslabilo srpsku diplomatiju, a s druge strane pogodovalo kosovskoj diplomatiji, ovu diplomatsku prednost ministarka Donika Gërvalla-Schwarz bi trebao da iskoristiti za dobijanje više priznanja od srpskih povlačenja priznanja Kosova", rekao je on

Profesor je pomenuo i razlog zašto je Kurti izabrao Doniku Gërvalla-Schwarz za ministrku spoljnih poslova.

"Premijer Albin Kurti, upravo zbog stagnacije priznanja Kosova i uvida u njene intelektualne, političke i diplomatske sposobnosti, je i predložio Doniku Gërvalla-Schwarz za ministrku spoljnih poslova samo da bi se usprotivila srpskoj diplomatiji protiv priznanja Kosova", rekao je on.

„Najveći diplomatski rat Gërvalle-Schwarz bi trebalo da bude dobijanje priznanja Kosova od što većeg broja zemalja svijeta. Dakle, srpski rat za povlačenje priznanja Kosova treba oboriti dobijanjem priznanja Kosova od strane Donike Gërvalla-Schwarz", zaključio je Mehazi.

Mehmeti: Srbija nije primjenila nijedan sporazum


Politički analitičar Faton Mehmeti rekao je da je sporazum koji je potpisan u Vašingtonu farsa.

„Od početka se znalo da je ovaj sporazum farsa, karta u rukama Trumpa i Grenella za američke izbore. Kao takav, sa promenama u američkoj administraciji, niko iz nove administracije više nije zainteresovan za taj sporazum", rekao je on.

Mehmeti je dalje rekao da Kosovo nije pobjedilo, dok je napomenuo da Srbija nije primjenila nijedan potpisani sporazum.

„U tom smislu, čak se i taj sporazum smatra mrtvim. Srbija nije primjenila nijedan sporazum, to se znalo od početka. Kosovo nije ništa dobilo, drugi su ga koristili u svoje svrhe. Ukratko, Vašingtonski sporazum je mrtav i od toga se ništa ne očekuje", zaključio je Mehmeti.

Izvor: Kosovo Onlajn/Bota Sot