Ima i iz drugih okolnih zemalja

Direktor Kosovskog instituta za međunarodne studije Bedri Elezi naveo je za Reporteri da postoje sumnje da se oko 40 Albanaca sa Kosova pridružilo talibanima u Afganistanu.

Dodao je da je bilo Albanaca koji su se i ranije pridružili Talibanima, 2003.-2005. godine, a koji su se na različite načine vratili na Kosovu ili emigrirali u različite zemlje EU.

"Želim da pomenem činjenicu da je bilo Albanaca koje je američka vojska zatočila u zalivu Gvantanamo. Jedan od Albanaca koje je američka vojska zatočila u Afganistanu iz Sjeverne Makedonije dugo je boravio na Kosovu, uhapšen je i izručen Sjevernoj Makedoniji", rekao je Elezi za Reporteri.

Dodao je da se mali broj Albanaca koji su se pridružili talibanima i da su sa Kosova, iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Ne postoje tačni podaci o broju stanovnika Kosova koji su se pridružili talibanima u borbi protiv afganistanske vlade koju podržava SAD. Vjeruje se da broj građana Kosova koji su se pridružili talibanima nije veći od 40 ljudi", rekao Elezi.

Istakao je da je bezbjednosna situacija u Afganistanu vrlo ozbiljna.

"S pravom se može reći da je Afganistan jedina zemlja kojom će upravljati šerijat, kao što je to bilo sa ISIS-om u Siriji i Iraku. Mnogi Afganistanci će biti podvrgnuti strogim kaznama i biće mnogo pogubljenih", rekao je Elezi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri