Samit NATO-a

Na prvom NATO samitu poslije više od dvije godine, uz fizičko prisustvo lidera 30 država članica Alijanse u Briselu, na dnevnom redu se našao i dijalog Beograda i Prištine, prenosi Koha.

U zajedničkom saopštenju lidera država članica NATO navodi se da "podržavaju dijalog pod pokroviteljstvom EU i druge napore usmjerene na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i pozivaju strane da iskoriste priliku i dobronamjerno se posvete postizanju trajnog političkog rješenja".

Zanimljivo je da se u dijelu u kojem se podržava dijalog pominju „drugi napori“ koji imaju za cilj normalizaciju odnosa između, kako se navodi u saopštenju „Beograda i Prištine“, piše Koha.

Na kraju, saopštenja kojim su obuhvaćena mnoga pitanja, pominje se region Balkana kao „strateški region za NATO“ i misija Kfora na Kosovu.

„I dalje smo posvećeni kontinuiranom angažmanu NATO na Kosovu, uključujući KFOR koji predvodi NATO, a što je doprinos mirnom i bezbjednom okruženju i široj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, kao i naporima za izgradnji kapaciteta sa kosovskim bezbjednosnim organizacijama. Svaka promjena u sastavu Kfora na Kosovu zasnivaće se na uslovima, a ne na vremenskom roku“, navodi se saopštenju.

Vezano za Zapadni Balkan u saopštenju se ističe da je to region od strateškog značaja za NATO, kako je naglašeno u dugoj istoriji NATO saradnje i operacija.

„NATO ostaje snažno posvećen evroatlantskim težnjama zemalja regiona. Pojačaćemo napore u regionu i proširiti politički dijalog i praktičnu saradnju kako bismo podržali reforme, promovisali regionalni mir i sigurnost i suprotstavili se zlonamernom uticaju spoljnih aktera", navodi se u saopštenju i dodaje da je za regionalnu saradnju važno da se napreduje u demokratskim vrednostima, vladavini zakona, unutrašnjim reformama i dobrosusjedskim odnosima", stoji u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore