Više od planiranog

Poreska uprava Kosova tokom prvog petomjesečnog perioda 2021. uspjela je da prikupi oko 243 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine za oko 57 miliona eura više, rekao je direktor Poreske uprave Ilir Murtezaj.

On je naglasio da je prikupljeno oko 24 miliona eura više nego što je planirano za ovaj period.

Direktor Poreske uprave je rekao da ovaj vremenski period karakteriše i porast prometa od 27 odsto, što iznosi 822 miliona eura.

"To povećanje daje nam nadu da će se trend nastaviti i u ostatku godine. Statistički podaci govore da za pet mjeseci ove godine imamo porast prometa u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je on.

Murtezaj je ukazao da mnoga preduzeća zbog pandemije i dalje imaju poteškoća u ispunjavanju svojih obaveza prema Poreskoj upravi.

"Imamo poteškoća jer još uvijek imamo preduzeća koja nisu uspjela da se vrate u normalu. I dalje imaju poteškoće u likvidnosti i probleme sa sopstvenim poslovanjem, a istovremeno i sa porezima. Iz tog razloga smo se mi kao institucija od početka pandemije trudili da ih razumijemo u okviru zakonskih mogućnosti i da damo prostora tako da plaćanje poreza ne prouzrokuje bankrot preduzeća ili razvoj njihovog poslovanja. U ovim slučajevima zakon predviđa da kada preduzeća imaju finansijske poteškoće, idemo na reprogramiranje duga ili na plaćanje obaveza na rate“, rekao je on.

Prema Mutezaju, iako su preduzeća imala priliku da ispune svoje obaveze i da im se oproste kazne za dug, malo njih je to učinilo.

Zbog toga je upozorio da će nakon 30. juna započeti mjere predviđene zakonom za preduzeća, kao što su: blokada bankovnih računa, blokada na carini, u blagajni, pa čak i oduzimanje imovine ili slanje predmeta sudu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri