Zamjenik predsjednika LDK

Zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lutfi Haziri izjavio je da je tema sastanka sa premijerom Albinom Kurtijem bio dijalog i to samo informativnog karaktera, prenosi Koha.

Dodao da je da je, povodom glasinama da bivši premijer Avdullah Hoti nije predao novoj vladi dokumenta vezano za dijalog, utvrđeno da jeste.

„Utvrđeno je da je Hoti predao vladi sav materijal tokom  svih šest mjeseci, koliko je bio premijer. Bilo je oklijevanja, jer je javno govorio da nije dobio ništa. Razgovarali smo i o našoj platformi za dijalog, koju premijer treba da pregleda“, rekao je Haziri u emisiji Desku na KTV.

Istakao je da je LDK time što je izašao sa predlozima, ne znači da je u timu za dijalog.

„Ne, napravili smo dokument za sastanak, bez obzira da li će dokument biti prihvaćen i uključen, iz razloga što prepoznajemo dijalog kao jedini mehanizam za rješavanje problema“, rekao je Haziri.

Dodao je da je LDK predložio Kurtiju da pozove lidere stranaka na zajednički sastanak, a ne da ih pojedinačno poziva.

Prema njegovim riječima, do odlaganja je došlo zbog Kurtijeve nespremnosti da uđe u dijalog sa Srbijom.

Istakao je da bi prije Srbije, Kosovo trebalo da vodi dijalog sa Srbima sa Kosova.

„Potreban nam je unutrašnji dijalog sa kosovskim Srbima prije Srbije“, rekao je Haziri.

Govoreći o politčkom angažmanu, Haziri je rekao da bi ga po isteku mandata gradonačelnika Gnjilana, više interesovao mirniji život.

„Biću vam zahvalan, ako zamole moju porodicu da se solidariše sa mnom, pripremamo se za drugi život, mirniji politički život i privatni život. Obavljam interne konsultacije, nastaviću i narednih nedjelja, u Gnjilanu postoje dostojna imena koja mogu pobjediti na izborima“, rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore