Premijer Albin Kurti govorio je danas u Skupštini i o sporazumu bivšeg predsjednika Hashima Thaçija sa NATO, kojim se vlasti Kosova obavezala da KBS neće ići sjeverno od rijeke Ibar bez dogovora sa komandantom Kfora, prenosi Ekonomija onlajn.

Dodao je da je takav sporazum štetan i da se ne može ispraviti na samo jednom sastanku.

"Slučaj sam predao Tužilaštvu i ono ga razmatra, ali ne brinite, odnosi između Kosova i NATO će se produbiti. Odgovorio sam da je to štetan sporazum i nesreća je što smo ga nasljedili, ali to se ne može riješiti samo jednim sastankom sa NATO“, odgovorio je Kurti na pitanje poslanika PDK Fadila Nure, koji je od premijera tražio da se izjasni da li podržava ovakav sporazum ili ne.

Sporazum iz 2013. godine


Nekadašnji predsjednik Kosova Hashim Thaçi, je 2013. godine sa pozicije premijera, obećao NATO da KBS neće ići na sjever Kosova, bez saglasnosti Kfora, pisala je Radio Slobodna Evropa 2019. pozivavši se na izvore u sjedištu Alijanse. Izvori iz NATO su objasnili da u vezi toga postoji razmjena pisama između tadašnjeg premijera Hashima Thaçija i bivšeg generalnog sekretara Andreasa Foga Rasmussena.

“U osnovi, tadašnji premijer Hashim Thaçi se obavezao da KBS neće ići sjeverno od reke Ibar bez dogovora sa komandantom Kfora”, objasnio je za RSE jedan zvaničnik u NATO.

Kurti 2020. tražio da se pokrene smjena Hashima Thaçija zbog dogovora sa NATO


Kabinet premijera Kosova Albina Kurtija došao je do zaključka da je aktuelni predsjednik Kosova Hashim Thaçi, 2013. godine, dok je bio premijer, prekršio Ustav Kosova i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razriješenje sa predsjedničke funkcije, pisala je RSE 2020. godine.

Iz kabineta premijera saopšteno je da je Kurti obavjestio predsjednicu Skupštine Vjosu Osmani o navodnim ustavnim kršenjima u "tajnom sporazumu" iz 2013, između tadašnjeg premijera Kosova Hashima Thaçija a danas predsjednika, i tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmussena.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online