Bivša saradnica Geoffreya Nicea

Bivša saradnica haškog tužitelja Geoffreya Nicea, Nevenka Tromp, rekla je da bi tužba Kosova za genocid protiv Srbije, bila teško dokaziva, prije svega zbog činjenice da Haški tribunal nije istraživao Slobodana Miloševića zbog ovog djela, ali i ističe da je spremna da pomogne u pripremi tužbe ukoliko to Kosovo zatraži od nje, prenosi Ekonomija onlajn.

Tromp je istakla da „genocid, okvalifikovan kao krivično djelo, u Haškom tribunalu nije umješan ni u zločin počinjen na Kosovu tokom 1998-1999. godine".

„To ne znači da nema dovoljno dokaza ili indikacija da se genocid zaista dogodio. Ono što se zaista dogodilo je da su zločini počinjeni na Kosovu prvi put uvršteni u Opštu optužnicu protiv Miloševića u maju 1999. godine, dakle, između rata i NATO vojne intervencije protiv srpskih snaga“, rekla je Trompova.

Ona sumnja da je Vlada Kosova ozbiljna u namjeri da podnese tužbu protiv Srbije, poručujući da je to ipak moguće da se uradi iako Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija.

„Moguće je da treća država pomogne Kosovu da podnese tužbu MSP-u, ali na vašoj vladi je da pokaže koliko je ozbiljno shvatila ovo pitanje i da se obrati za pomoć“, rekla je Tromp i dodala da je spremna da pomogne ukoliko vlasti Kosova od nje to budu tražile.

U intervjuu za Klan Kosova, ona kaže da pored događaja koji se dešavaju unutar granica, slučaj Bosne i Hercegovine takođe može pomoći Kosovu da pobjedi u ovom slučaju.

„Iako je genocid počinjen u Bosni i Hercegovini poznat, barem za Srebrenicu, to pokazuje da Milošević koji je i dalje činio ista dela na Kosovu nije mogao biti druga osoba, već je naprotiv samo napredovao u tome. Dovoljno je pratiti tok događaja od zločina u Srebrenici do onih na Kosovu da pomognu advokatima da dokažu njegovu genocidnu volju na Kosovu", ističe Tromp.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online