Reakcija na izjavu Vučića

"Sve odluke u NATO-u, uključujući i one o KFOR-u, donose se uz konsenzus svih 30 država članica", naveo je jedan zvaničnik NATO-a za Radio Slobodna Evropa (RSE) komentarišući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića od 13. maja da je "Srbija iz obavještajnih izvora dobila informaciju da će jedna od velikih sila uskoro krenuti u zvanično traženje povlačenja snaga KFOR-a i UNMIK-a sa Kosova".

Vučić je precizirao da ne može da kaže o kojoj sili je riječ, ali da su u pitanju obavještajni podaci iz zvaničnih izvora.

Zvaničnik NATO-a je istakao da Sjevernoatlantska alijansa dugi niz godina doprinosi stabilnosti u zemljama na Zapadnom Balkanu i da ostaje posvećen regionu.

"Naša misija KFOR zasniva se na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi se obezbjedilo bezbjedno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu", rečeno je iz NATO-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će o ovom pitanju pokušati da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom sa kojim bi trebalo da se sastene u Briselu u ponedjeljak, 17. maja, kako bi svojim ugledom doprineo u zapadnoj alijansi da do toga ne dođe.

UNMIK, odnosno, Privremena civilna administracija Misije Ujedinjenih nacija (UN) na Kosovu uspostavljena je 2000. godine, nakon vazdušnih napada snaga NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Raspoređen je na osnovu Rezolucije 1244, koju je Savjet bezbednosti UN izglasao u junu 1999. godine, a koja je i dalje na snazi.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, 2008. godine, UNMIK je najveći broj svojih zaduženja predao Misiji Evropske unije (EU) za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO saveza, odnosno, KFOR (Kosovo Force, Kosovske snage) na Kosovu su raspoređene u junu 1999. godine, nakon povlačenja srpskih snaga sa Kosova, a cilj im je stvaranje bezbjednosti na Kosovu nakon okončanja sukoba.

Osnov za raspoređivanje mirovnih snaga NATO na Kosovu je takođe Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN.