Ministarka spoljnih poslova i zamjenica premijera Donika Gërvalla-Schwarz, objavila je danas najvažnije tačke Upravljačkog programa rada Vlade Kosova, a prva tačka je “konačni sporazum sa Srbijom”, prenosi Bota sot.

Među 20 tačaka koje je Donika Gërvalla-Schwarz objavila nalazi se i plan vakcinacije kojim je predviđeno da se do kraja ove godine na Kosovu vakciniše 60 odsto stanovništva.

Tu je i direktna pomoć za porodice koje su zbog koronavirusa ostale bez nosioca domaćinstva. Na spisku Gërvalle-Schwarz se nalazi i šema povratka na posao za ljude koji su ostali bez posla, kao i funkcionisanje Fonda za zdravstvenog osiguranja.

Tu je i zakon o verifikaciji sudija, konfiskaciji nelegalno stečene imovine, status kandidata za članstvo u EU. Na devetom mjestu se nalazi liberalizacija viznog režima za građane Kosova, potom slijedi minimalna plata od 250 eura, kao i minimalne zarade u periodu od jedne godine za prvo zaposlenje.

Vlada Kosova je u programu na mjesto broj 13. stavila "suverene fondove", zatim Razvojnu banku, transformaciju agencija unutar vlade, povećanje broja inspektora, stipendije za 1.000 osoba ženskog pola, povratak Agencije za akreditaciju i na kraju Zakon o zaštiti zagađenja vazduha.


Program od 20 tačaka

Izvor: Kosovo Online/Bota Sot