Mnoga preduzeća ugašena

Ekonomski učinak je smanjen za sedam procenata, desetine hiljada radnih mjesta je izgubljeno, a mnoga preduzeća su ugašena u posljednjih godinu dana usljed epidemije koronavirusa, prenosi Koha.

Najveći problem je što je državna pomoć mala i neadekvatna, te ne čudi podatak Agencije za statistiku Kosova da je do sada bez posla ostalo 40.000 ljudi, dok je prema podacima Privredne komore Kosova taj broj daleko veći i dostiže 60.000. U jednom su saglasni, ti ljudi nisu dobili nikakvu finansijsku pomoć od države.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Kosova Ilir Berisha kaže da je pandemija uticala na kosovsku ekonomiju, posebno na gubitak radnih mjesta i smanjenje obima rada mnogih preduzeća. Berisha naglašava da je pad ekonomskih aktivnosti u 2020. godini bio primećen već u martu.

Prema Berishi, zabilježen je i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom i trećem kvartalu 2020 godine. On ukazuje i na značajan pad aktivnosti u pojedinim sektorima.

"Prema našim podacima, imamo značajan trend zatvaranja privrednih subjekata, pratimo i statistiku poslovanja i znamo da najveće probleme bilježe sektori saobraćaja i ugostiteljstva", ističe Berisha.

Predsjednik odbora Privredne komore Kosova Skender Krasniqi takođe smatra da je pandemija stvorila mnogo problema u ekonomiji, a da ni privrednici, ni radnici nisu dobili adekvatnu pomoć od države.

"Ovo je težak udarac koji se dogodio građanima, radnicima i porodicama, ali čak je i preduzećima teško ako nema podrške, jer ne mogu da se oporave se od ovoga što se dogodilo", rekao je Krasniqi.

Ipak, jedna stavka je pozitivna. Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, izvoz je imao trend rasta i to za 24 odsto. Trgovinski bilans se poboljšao za 9,4 odsto u poređenju sa 2019. godinom.

Uprkos porastu cijena namrnica i farmaceutskih proizvoda tokom prošle godine, do inflacije ipak nije došlo.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore