Bivši predsjednik Ustavnog suda

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani kaže da bi prvi zadatak nove skupštine, koja se sutra sastaje, trebalo da bude izbor predsjednika Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Sasvim je prirodno da se nastavi sa izborom predsjednika odmah nakon izbora Skupštine“, rekao je Hasani za Glas Amerike.

Drugi razlog je, kaže Hasani, činjenica da je to mjesto ostalo upražnjeno, a predsjednik je trebalo da bude izabran, zapravo, prije parlamentarnih izbora.

"Ni njegov mandat ni njegov izbor nisu povezani sa izbornim procesima", naglasio je Hasani.

Hasani je rekao da novi predsjednik parlamenta koji će biti izabran u ponedjeljak postaje vršilac dužnosti predsjednika predsjednika, ali da ovaj mandat ne može da vrši duže od 6. maja ove godine, odnosno šest mjeseci od dana kada je bivši predsjednik Hashim Thaçi podneo ostavku.

"Ako istekne šestomjesečni rok uništićemo tu instituciju“, smatra on

Prema Ustavu Kosova, izbor predsjednika može da se odvija u tri kruga. Ukoliko u prva dva niko od predloženih ne dobije 80 glasova poslanika, u trećem krugu je dovoljan i 61 glas, ali je neophodno prisustvo 80 članova parlamenta.

Hasani je rekao da, ako predsjednik ne bude izabran neposredno nakon konstituisanja parlamenta, vršilac dužnosti predsjednika ne može da naloži premijeru da formira vladu, jer prema njemu v.d. predsjednik nema puna ovlašćenja poput izabranog predsjednika.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online