Stručnjaci podjeljeni

Stručnjaci na Kosovu podjeljeni su oko stava da li je kvorum za izbor predsjednika svih 120 poslanika ili dvije trećine od ukupnog broja, odnosno 80 poslanika, prenosi Reporteri.

Bivši savjetnik Albina Kurtija, Durim Berisha tumačeći presudu Ustavnog suda u slučaju Pacolli, smatra da je kvorum za izbor predsjednika postavljen na iluzornih 120 poslanika parlamenta.

"Ustavni sud je u pomenutoj odluci obavezao sve poslanike da glasaju. Sudije koje su glasale za ovu odluku očekivale su da će poslanici poštovati njihovu odluku. Sud ne traži 80 glasova u glasačkoj kutiji, već traži sve glasove poslanika, jer prema odluci u slučaju Pacolli 'svi poslanici moraju glasati'. Sud je u tom slučaju pomešao pojmove kvoruma i kvalifikovane većine za izbor predsjednika. Postavio je iluzorni kriterijum da 120 poslanika učestvuje u glasanju, pa čak i premašio ono što se javno pominje da u glasanju treba da učestvuje 80 poslanika'', rekao je Kurtijev bivši savjetnik Berisha.

Za razliku od Berishe nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani smatra da u glasanju za predsjednika Kosova mora da učestvuje 80 poslanika.

„Ukoliko u glasačkoj kutiji nema 80 glasova, odnosno nije ispunjen kvorum od dvije trećine poslanika, proces se neće nastaviti u roku od 60 dana. Ukoliko se u tom roku izbor predsjednika ne nađe na dnevnom redu, ide se na nove izbore“, rekao je Hasani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri