Preispitaćemo odluku

Član predsjedništva Pokreta Samoopredjeljenje Glauk Konjufca najavio je preispitivanje odluke o otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu, jer je smatra usmenim dogovorom premijera u tehničkom mandatu Avdullaha Hotija i izraelskog predsjednika Vlade Benjamina Netanyahua, piše Gazeta Express.

Konjufca najavljuje da će preispitivanje odluke o otvaranju ambasade Kosova u Jerusalimu podrazumijevati provjeru i tumačenje svih pratećih i zvaničnih dokumenata.

„Prvo moramo da pogledam sve originalne dokumente. Znam da se Jerusalim kao pojam i kao lokacija nigdje ne spominje pismeno u sporazumu koji je Kosovo potpisalo sa SAD u Vašingtonu. U političkom razgovoru, samo usmeno, Hoti i Netanyahu su govorili o otvaranju kosovske ambasade u Jerusalimu. To je usmeno obećanje, ali ne i zvanični dokument. Sve ćemo pažljivo razmotriti“, najavio je Konjufca.

Smatra da je logično preispitivanje odluke, jer otvranje ambasade u Jerusalimu nije dio zvaničnog sporazuma postignutog u Vašingtonu 4. septembra prošle godine. Konjufca je i prethodno najavio preispitivanje odluke ukoliko EU insistira na tome. Ipak dodaje da ambasada neće odmah biti premještena iz Jerusalima, dok pritisak ne bude žestok da se to učini.

„Ostaće tamo gdje jeste, sve dok na kraju ne budemo uslovljeni tokom različitih međunarodnih procesa da ne bude tamo. Na primjer, ako je Kosovo uslovljeno od Brisela da je naš ulazak u EU uslovljen promjenom mjesta ambasade, mislim da bi to trebalo preispitati, budući da je za Kosovo od vitalnog značaja da postane dio EU“, izjavio je bivši ministar spoljnih poslova tokom predizborne kampanje.

Konjufca nije isključio mogućnost da će biti izabran za predsjednika skupštine Kosova na sjednici 22. marta.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express