Lokalni izbori

Ove godine se na Kosovu pored parlamentarnih održavaju i opštinski izbori, za koje su stranke već najavile početak priprema. Sudeći po broju glasova koje su osvojili na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara, najveće izglede da postane novi gradonačelnik Prištine ima Arben Vitia iz redova Samoopedjeljenja, prenosi Gazeta Express.

Političke stranke su u pojedinim mestima već istakle zvanične kandidate za predstojeće lokalne izbore.

Za opštinske izbore u Prištini, sudeći po broju glasova koje su osvojili na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara, najveće izglede da postane novi gradonačelnik Prištine ima Arben Vitia iz redova Samoopedjeljenja, koji je osvojio 107.813 glasova birača od čega je u Prištini dobio 30.793. Vitia je ovaj broj glasova osvojio kao kandidat za poslanika Samoopredjeljenja, a u vladi Albina Kurtija obavljao je funkciju ministra zdravlja.

Od zvaničnih kandidata za mjesto budućeg gradonačelnika Prištine Uran Ismaili, koji se za poslanika kandidovao na listi LDK osvojio je ukupno 26.748 glasova, a u Prištini je dobio 5.466 glasova.

Lumir Abdixhiku iz PDK takođe se pominje kao kandidat za gradonačelnika Prištine, i na ovim izborima je dobio ukupno 25.264 glasa, od čega u Prištini 7.231 glas.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express