Porptparol EU

Porptparol EU Peter Stano nije želeo da komentariše ideju o nacionalnom ujedinjenje Kosova i Albanije uz opasku da Evropska Unija od svih u regionu očekuje konstruktivne odnose fokusirane na reforme, kako bi krenuli napred putem evropskih integracija, prenosi Ekonomija Onlajn.

Stano je istakao da Kosovo ima evropsku perspektivu i da EU nema komentar na sve češće najave političara sa Kosova o nacionalnom ujedinjenju sa Albanijom.

„Nemamo komentar. Generalno, politički lideri u regionu treba da daju primjer u promovisanju klime uzajamnog povjerenja, negujući dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrijednosti koje EU predstavlja. Evropska unija očekuje da svi u regionu nastave da grade konstruktivne odnose i sarađuju, i fokusiraju se na njihov program reformi, kako bi krenuli napred putem evropskih integracija", izjavio je Stano.

Ideju o referendumu i ujedinjenju sa Albanijom pominjao je kandidat za premijera Albin Kurti, dok je kandidat za predsednika Ramush Haradinaj čitavu kampanju AAK bazirao upravo na istorijskom nacionalnom ujedinjenju Kosova i Albanije.

Što se tiče pitanja dijaloga, Stano dodaje da  EU o tome ima vrlo jasan stav.

 "EU je bila vrlo jasna u zajedničkoj izjavi koju su u ponedjeljak dali Borell i komesar Varheley, da se radujemo formiranju nove vlade, a između ostalog takođe očekujemo da će se nove vlasti na Kosovu konstruktivno angažovati na nastavku dijaloga uz pomoć EU", rekao je Stano.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online