Ne postoji zakon o vladi

Izvršni direktor nevladine organizacije “Çohu” Arton Demhasaj izjavio je da ne postoji zakonska prepreka da lider pobjedničke stranke na izborima 14. februara Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti bude premijer Kosova, jer ne postoji zakon o vladi, tj. zakonski kriterijumi koji mu to osporavaju, prenosi Lajmi.

„Ne postoji zakon za vladu, kriterijumi zbog kojih ne bi bio kandidat za premijera. Ne postoji logična veza između onoga što je potrebno da bi se kandidovalo za premijera i onoga što nije. Za kandidate za poslanike, imamo Izborni zakon, sa definisanim kriterijumima, jedan od njih je da se ne može kandidovati osoba koja je parvosnažno optužena u posljednje tri godine“, rekao je Demhasaj, za Kosova Press.

Iz Grupe za pravne i političke studije Reze Hoxha rekla je da važeći Ustav, zakoni i nedavna ustavna odluka, koja se odnosi na Kurtijevu kandidaturu za poslanika i ne ograničava da zauzme mjesto premijera.

„Ustav i važeći zakoni, niti odluka Ustavnog suda ne predstavljaju nikakvo ograničenje položaja premijera. Nedavna odluka Ustavnog suda u vezi sa kriterijumima koji moraju biti ispunjeni da bi bio kandidat za poslanika u Skupštini Kosova, ne govori o kriterijumima koje mora da ispuni premijer Kosova. Prema tome, smatramo da nema ograničenja za da zauzme poziciju premijera“, rekla je Hoxha za Kosova Press.

Demhasaj je rekao da je na opozicionim strankama da odluče o mogućoj žalbi Ustavnom sudu ili će to koristiti samo kao političku retoriku u skupštini.

„Ostaje da se vidi kako će se opozicione stranke ponašati, da li će se žaliti Ustavnom sudu ili će to iskoristiti u Skupštini da kažu da je premijer pravosnažno osuđen. Obe alternative su moguće. Vjerovatnije je da će biti osporeno na Ustavnom sudu, jer činjenica da presuda Ustavnog suda kada se govori o nemogućnosti kandidature za poslanika jasno kaže da ako ste u posljednje tri godine osuđivani ne možete imati mandat u skupštini. Ostaje da se vidi ako se Ustavnom sudu podnese zahtjev da razjasni da li se smatra da je dobijanje punovažnog mandata premijera glasanjem u skupštini“, rekao je Demhasaj.

Iz Kosovskog instituta za pravdu Gezim Shala je rekao da Ustavni sud, ukoliko ospori Kurtijevu kandidaturu za premijera, treba da razjasni da li se odluka odnosi i na druge javne funkcije.

„Odluka Ustavnog suda ne govori o pitanju premijera ili drugim pozicijama u vladi. U njoj je navedeno da lica osuđena u posljednje tri godine ne mogu biti kandidati za poslanike niti dobiti mandat u skupštini. Ne razjašnjava da li se u ovom slučaju radi o mandatu poslanika ili bilo kom drugom mandatu u skupštini, kao što je slučaj premijera i drugih vladinih funkcija. Upravo to treba da razjasni“, rekao je Shala za Kosova Press.

Lideru Samoopredjeljenja nije verifikovana kandidatura za poslanika na vanrednim izborima održanim 14. februara, zbog odluke Ustavnog suda u kojoj je navedeno da lica koja su pravosnažno osuđena nemaju pravo da se kandiduju za poslanike.

Pokret Samoopredjeljenje je po preliminarnim rezultatima ubedljivo podio sa 47,85 odsto osvojenih glasova.

Kurti je u septembru 2018. godine pravosnažno osuđen zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net