Povećano interesovanje

Posljednjih mjeseci povećano je interesovanje mladih za odlazak u inostranstvo, kao i broj zahtjeva za priznavanje diploma i legalno traženje posla za razne profesije, prenosi Koha.

Kako navodi taj medij, na Kosovu postoji i veliko interesovanje za učenje jezika i obuku za različite profesije.

Više od 6.100 mladih ljudi, koji su prošle godine završili studije ili srednju školu, verifikovalo je diplome kako bi ih koristili u inostranstvu za zaposlenje ili dalje studije. Samo u prva dva mjeseca verifokovane su 953 diplome za odlazak u inostranstvo.

Istovremeno na Univerzitetu u Prištini ove godine ima 2.600 studenata manje nego prošle godine.

"Odliv mozgova jedan je od problema na koji društva na zapadu odavno obraćaju pažnju i brinu se, a mi još uvijek nismo zabrinuti. Vjerujem da mladi koji odlaze u inostranstvo predstavljaju Ekonomski fakultet, ali i Kosovo u najboljem svijetlu", smatra dekan Ekonomskog fakulteta Fatos Ukaj.

U kompaniji koja se bavi obukom i zapošljavanjem mladih sa ugovorima o radu na neodređeno vrijeme u zemljama EU, kažu da se ove godine povećao broj zahtjeva mladih sa Kosova.

"Više od 30 ljudi se prijavi dnevno. To je porast od 40 odsto u poređenju sa prošlom godinom", kaže Musa Ahmeti, čija agencija nudi poslove u Njemačkoj, Švicarskoj i Švedskoj.

Njemačka ambasada tokom 2020. godine izdala je oko 200 viza za studije i kurseve jezika u toj zemlji, što potvrđuje trend masovnog odlaska mladih sa Kosova, piše Koha.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore