Lider VV-a

Lider Pokreta Samoopredjeljenje (VV) i kandidat za premijera Albin Kurti pozdravio je, kako kaže, jasan stav predsjednika Amerike Joea Bidena o međusobnom priznanju, kao jedinoj opciji u dijalogu između Kosova i Srbije, prenosi Reporteri.

Kurti je oštro kritikovao stav bivšeg predsjednika Trumpa i pozdravio Bidenovu odlučnost da se ide ka međusobnom priznanju.

Smatra da nezavisnost Kosova nije upitna, već je tema "neophodna promena zastarelog Ustava Srbije".

"Vjerujem da je Bidenova politika drugačija. Ekonomija je važna, ali kada se historija zaboravi, ona se ponavlja. U slučaju Srbije imamo zločine koje su počinili tokom rata, a to je historija. Nije se izvinila za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid", rekao je Kurti.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje prokomentarisao je i pismo koje je Biden uputio predsjedniku Srbije.

"Bidenovo pismo pokazuje suštinu i američki predsjednik je jasno stavio do znanja Srbiji da priznanje Kosova mora da se dogodi. Neshvatljivo je zašto se to do sada nije dogodilo. Vjerujem da o tome više ne treba raspravljati. Status Kosova je poznat, nezavisno je. Moramo razgovarati o statusu Srbije i Ustavu koji je zastareo. Ustav koji je napisao Koštunica prevaziđen je nakon uspostavljanja nezavisnosti Kosova", rekao je Kurti zalažući se i za jačanje odnosa sa SAD.

Izvor: Kosovo Online / Reporteri