O MEĐUSOBNOM PRIZNANJU

Šefica kosovske diplomatije Meliza Haradinaj-Stublla pozdravila je pismo koje je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću putem kojeg je zatražio uzajamno priznanje Kosova i Srbije.

Ona smatra to postignućem u nepokolebljivoj poziciji Kosova da zaključi konačni dijalog sa Srbijom bezuslovnim priznavanjem nezavisnosti Kosova, poštujući nepromjenljive principe unitarnog karaktera, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka, saopćeno je iz MIPD Kosova.

- Kao ministrka spoljnih poslova i dijaspore, neprekidno sam tražila aktivnu i odlučujuću ulogu Sjedinjenih Američkih Država u konačnom dijalogu sa Srbijom. Samo uz angažovanje Sjedinjenih Američkih Država, sa njihovim nepokolebljivim stavom da treba postojati uzajamno priznavanje, može se postići konačni sporazum koji bi doprinio miru i stabilnosti u regionu i šire - navela je Haradinaj-Stublla.

Ona je naglasila značaj američkog prisustva i njegove aktivne uloge u svim važnim procesima za Kosovo.

- Bez aktivne i odlučujuće uloge Sjedinjenih Američkih Država kao glavnog aktera i administracije predsednika Bidena, bit će teško zamisliti trajni sporazum koji garantuje međusobno priznavanje dvije zemlje - istakla je.

Vučić je, s druge strane, kazao kako "međusobno priznanje Srbije i Kosova ne stoji ni u jednom aktu nijedne svjetske organizacije".

On je istakao da razumije da je to nova američka politika, ali da njegov odgovor neće biti drugačiji od onog iz Bijele kuće jesenas - da Srbija na to ne pristaje.

- Dobio sam čestitku Bidena za Dan državnosti. Hvala mu za čestitku. A što se tiče međusobnog priznanja, to ne stoji ni u jednom aktu nijedne svjetske organizacije, ni EU, ni u jednoj rezoluciji - rekao je Vučić.

On je rekao da razumije da je to nova američka politika, te da je bilo pokušaja da se ta sintagma nametne kao nešto što je trebalo da prihvati kao konačno rješenje i u Washingtonskom sporazumu.

- Već sam im jednom u lice rekao šta mislim o međusobnom priznaju i moj odgovor neće biti drugačiji - izjavio je Vučić.

Predsjednik SAD-a Joseph Biden je uputio pismo-čestitku predsedniku Srbije Vučiću povodom Dana državnosti Srbije 15. februara. U tom pismu Biden je pored ostalog naveo da SAD podržavaju i podstiču Srbiju u procesu evropskih integracija "uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Кosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje".

Izvor: Faktor/AA