Zloupotrebljava položaj

Predstavnici Pokreta Samoopredjeljenje (VV) u Centralnoj izbornoj komisiji optužili su predsjednicu te institucije Valdete Daku da krši zakon i da zloupotrebljava svoj položaj kao čelnica CIK, prenosi Kosovo press.

Daka je u odgovoru predstavnicima Samoopredjeljenja rekla da sastanci CIK  ne mogu da se održe, a da ne bude ličnih napada na nju, čime se, kako je rekla sprečava neometan rad te institucije.

Član CIK iz redova Pokreta Samoopredjeljenje Sami Kurteshi zatražio je od Dake pojašnjenja o tome ko je poslao pisma Izbornom Panelu za žalbe i predstavke, koja, kako je rekao, nisu unapred odobrena.

“Predsjedavajuća CIK nema pravo da se pismeno obraća institucijama bez odluke članova CIK. Ovo nije prenos političke platforme, već je kršenje zakona i propisa. Mi smo predložili da se odobre sve izborne liste, ali očigledno ne mislimo svi isto“, rekao je Kurteshi.

Prema riječima drugog predstavnika iz redova Samoopredjeljenja Alima Rame, Daka je flagrantno prekršila položaj koji zauzima.

"Osim pisma koje je pomenuo moj kolega Kurteshi, vi ste sami odgovorili na pisma Izbornog panela ili je to neko drugi uradio iz kancelarije. Mi imamo potvrdu da ured za registraciju političkih partija nije poslao ta pisma. Takođe, odluke su izglasane u CIK, u i jasno je da neke liste nisu dobile dovoljno glasova za ovjeru, opravdanja su bila arbitrarna i nisu izglasana u CIK. Ovo je flagrantno kršenje pozicije koju zauzimate, i to je vrlo zabrinjavajuće, ometali ste sprovođenje operativnog plana, svojevoljno ste poslali pismo“, rekao je Rama.

Daka je odgovorila i na te napade, rekavši da su to napadi lične prirode, a zatim je zahtjevala da se sastanci održe u skladu sa dnevnim redom.

Daka: Sastanak CIK ne treba da bude "cirkus"


"Jeste, stigle su neke prijetnje, ali ovo pitanje neće biti na dnevnom redu, jer to nisu pitanja kojima treba da se bavi CIK, već nadležni organi. Ako mislite da ipak to pitanje treba da se nađe na dnevnom redu, možemo o tome da glasamo. Samo vas molim da me pustite da završim rečenicu, i da svi članovi poštuju pravila, kako se naši sastanci ne bi pretvorili u cirkus ili pijacu", rekla je Daka u obraćanju članovima CIK iz redova Samoopredjeljenja.

Na današnjem sastanku, ipak, izglasan je vodič za izvlačenje žreba za rangiranje na glasačkim listićima, a odobrene su i akreditacije novih posmatrača za izbore zakazane za 14. februar.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press