Krhka demokratija

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani rekao je da je izazov uništiti Ustavni sud u krhkim demokratijama poput Kosova a za presudu Ustavnog suda kojom se zabranjuje da svi koji su osuđeni u posljednje tri godine učestvuju na izborima istakao, da Sud ne bi trebalo da doprinosi ostavljanju "gorkog ukusa", kao što se to dogodilo u prošloj odluci, prenosi Gazeta express.

„Obrazloženje nije bilo snažno u prošloj presudi. Nedavne odluke Ustavnog suda promjenile su pravila igre. Relativizovan je koncept pobjednika do apsurda, to se dogodilo prvom presudom. Posljednja odluka krši biračko pravo. Sa mnom kao predsjednikom presuda bi bila potpuno drugačija. Sud je vodio postupak koji ne postoji jer se nije radilo o apstraktnom preispitivanju. Ovo je kao da idete u apoteku i tražite nokte“, rekao je Hasani za RTK.

Povodom žalbe nekih stranaka koje su uložile presudu u Vrhovnom sudu, uključujući PS, Hasani je rekao da ovaj sud neće djelovati drugačije od CIK-a i IPŽP-a.

„Ni u Vrhovnom sudu se neće završiti drugačije, jer je Ustavni sud rekao da svako ko ima pravosnažnu kaznu, bez obzira na sve, ne može da učestvuje na izborima. Ovim je Ustavni sud stvorio novi standard“, rekao je Hasani.

Prema njegovim riječima PS i Albin Kurti se mogu žaliti Ustavnom sudu, ali nema mjesta za ispravku presude koja Kurtija i 46 drugih kandidata ostavlja van trke na izborima 14. februara.

 Izvor: Kosovo Online/Gazeta express