Izbori 2021.

Politikolog Ramush Tahiri izjavio je za Kosovo Onlajn da će Pokret Samoopredjeljenje (VV) zadržati principijelan stav i da neće zamjeniti sporne kandidate za poslanike sa svoje liste, pa će samim tim izostati i verifikacija ove partije od strane CIK.

"Centralna izborna komisija mora da ispoštuje slovo zakona i po Izbornom zakonu Kosova, član 29, ne može se kandidovati nijedna osoba koja je osuđena za krivično djelo u posljednje tri godine, bez obzira o kom krivičnom djelu se radi. Shodno tome, svaka politička partija, pa i Samoopredjeljenje, moraju da uklone sporne kandidate sa svoje liste, a ako to ne urade nemaju pravo da učestvuju na izborima”, kaže Tahiri.

Lider Samoopredjeljenja Albin Kurti će osim poslaničkog mandata, zbog pravosnažne presude biti onemogućen da bude i premijer, jer po zakonu ističe Tahiri, svi oni koji su osuđeni ne mogu izvršavati javne funkcije.

“Pokret Samoopredjeljenje želi apsolutnu pobjedu, što je očigledno i u njihovom sloganu ‘Sve i pravo’, dodaje Tahiri, koji istovremeno podsjeća da se demokratija zasniva na višestranačju.

“Nijedna demokratija ne podrazumjeva da jedna politička partija konkuriše za sve, koalicija se mora napraviti kako bi se formirala vlada, bez obzira da li je ona sačinjena od malih ili velikih partija. Samoopredjeljenje i Albin Kurti smatraju se posebnom političkom partijom, čak ni sa Vjosom Osmani ne sarađuju ideološki i programski, a jesu protiv svih ostalih političkih partija, njihov program je takoreći populistički”, navodi Tahiri.

Tahiri ocjenjuje da Kosovu slijedi period neizvesnosti, zato što će biti problema najprije oko formiranja vlade, a potom i izbora novog predsjednika Kosova.

“Sigurno je da Vjosa Osmani neće biti predsjednik, jer neće biti u situaciji da bude izabrana. Isto tako će Samoopredjeljenje, bez obzira na to koliko glasova dobije, biti u teškoj situaciji oko formiranja vlade”, zaključuje Tahiri.

Izvor: Kosovo Online