Posljednji dan

Danas je posljednji dan za političke stranke da predaju izborne liste sa imenima kandidata za poslanike Centralnoj izbornoj komisiji koja ih verifikuje, kako bi mogle da se nađu u borbi za parlament, na izborima 14. februara prenosi Reporteri.

Do sada je 10 političkih subjekata sa ukupno 210 kandidata, uglavnom iz redova zajednica, podnelo CIK prijavu za sertifikaciju za učešće na izborima i spisak imena kandidata za poslanike.

Nakon presude Ustavnog suda u kojoj se navodi da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično djelo u posljednje 3 godine, ne može biti kandidat za poslanika, CIK je najavio da će poslati liste sa imenima svih kandidata Sudskom savjetu Kosova (SSK).

Spiskovi sa imenima kandidata za poslanike biće poslati u još 5 institucija osim SSK, Ministarstvu unutrašnjih poslova, ministru spoljnih poslova, ministru odbrane, Kosovskoj obavještajnoj agenciji i Komisiji za izborne žalbe i prigovore.

Prema riječima portparola CIK Valmira Elezija, spiskovi sa imenima kandidata za poslanike biće poslati ovim institucijama najkasnije do 18. januara, dok će odgovor sačekati do 20. januara.

"Ako CIK ne ovjeri kandidata, isti će moći da se žali Izbornom panelu za žalbe i pritužbe i tada slučaj može ići Vrhovnom sudu. Čitav postupak žalbi i odlučivanja od strane CIK trebalo bi da bude završen do 31. januara. Izvlačenje za rangiranje političkih subjekata planirano je da se održi 1. februara", rekao je Elezi.

Kako je planirano, izborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore počinje 3. februara.

Izvor: Kosovo onlajn/ Reporteri