Bivša ministarka pravde

Bivša ministarka pravde Albulena Haxhiu reagovala je nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda o neophodnosti izlaska na izbore rekla da će Albin Kurti predvoditi listu Samoopredjeljenja, prenosi Gazeta Express.

Ona je povodom objavljivanja presude Ustavnog suda rekla da je danas ozvaničeno ono što je Samoopredjeljenje tvrdilo još 3. juna 2020. godine!

“Slučaj koji će ostati upamćen u historiji kršenja Ustava, kada je vlada koja je izabrana poslije dogovora sa bivšim predsjednikom Thaçijem zloupotrebila volju građana. Ipak, ta pogodba nije dugo trajala jer na dan izbora nisu bili ni najmanje u skladu sa ustavnim zahtjevima. Glasanje Etema Arifija 3. juna je događaj koji je, zajedno sa Thaçijevim dekretom, u osnovi prekršio duh demokratije na Kosovu", kazala je ona.

Građani su i ranije očekivali ovu odluku tako da su posljedice bile minimalne, ali iz neobjašnjivih razloga odluka je objavljena danas, 6. januara 2021. godine!

"Da je ova odluka doneta u julu 2020. godine, izbjegla bi se sva šteta, koju ne trpimo samo mi, već i građani, posebno kada je riječ o ukidanju reciprociteta sa Srbijom, lošem upravljanju pandemijom i izgubljenim životima, kao i dovođenjem suvereniteta Kosova u pitanje, ukidanju koncepta provjere, vlasništvu nad Gazivodama, odlaganju osnivanja Instituta za ratne zločine... Sada je trenutak da duboko razmislimo o ovom kršenju institucija naše demokratije i da se organizujemo tako da se to više nikada ne ponovi", dodala je.

S druge strane, kaže, pokušaj stvaranja nepostojećih, neutemeljenih i netačnih okolnosti stavljanjem svih djela u isti koš je neprihvatljiv i pogrešan.

"Uvijek smo vas upozoravali kada je neko pokušavao da krši demokratiju i zakon, na kraju se ispostavilo kao tačno ono što smo rekli i tako će biti uvijek. Ovih dana određuje se datum novih izbora, koji će biti svečana manifestacija demokratije i na kojima će lista Samoopredjeljenja koju će voditi Albin Kurti dobiti snažnu narodnu podršku!”, zaključila je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/ Gazeta Express