Ambasador Albanije na Kosovu

Nedostatak političke stabilnosti na Kosovu, gdje su u toku prošle godine promjenjene tri vlade, odražava se i na dijalog Srbije i Kosova, smatra ambasador Albanije na Kosovu Kemal Minxhozi, prenosi Lajmi.

Prema njegovim riječima, priznanje Kosova od strane Srbije je pitanje vremena.

"Pitanje dijaloga između Srbije i Kosova vitalno je pitanje razvoja, napretka, ne samo Srbije i Kosova, već i čitavog regiona. Stoga dijalog ne može biti talac politike bilo koje stranke. To je nešto što ima veze sa budućnošću naroda Kosova i Srbije, ali i regiona. Rješavanje zastoja između Kosova i Srbije utire put efikasnom multilateralnom regionalnom razvoju", rekao je Minxhozi.

Prošle godine su promjenjene tri vlade, što se, prema Minxhoziju, odražava na pitanje dijaloga sa Srbijom.

Na pitanje o izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da neće priznati nezavisnost Kosova sve dok je na čelu srpske države, albanski ambasador kaže da to pitanje ne zavisi od Vučićeve želje.

"Kosovo ima status koji je steklo prije 20 godina i historija neće moći da se vrati unazad. Kosovo ima novu realnost i stvarnost između Kosova i Srbije se promjenila. Pitanje priznanja je pitanje vremena i nemoguće je da Srbija ne bude talac nepriznavanja Kosova. Stvar je u tome da razgovor političkih lidera treba da bude na drugom nivou, kako bi se tenzije smanjile, sproveli neki projekti, posebno na polju ekonomije. Srbija je na Kosovu favorizovana izvozom, stoga je i u njenom interesu da odnosi sa Kosovom budu dobri i stabilni, kako je to i Kosovu potrebno", rekao je Minxhozi.

Govoreći o "mini-Šengenu", on je naveo da bez kombinacije regionalnih interesa nijedna balkanska zemlja ne može ići naprijed, jer je to moto i Evropske unije.

"Regionalna saradnja je veoma, veoma važna. Zemlje na Balkanu su male države. Velike su kao jedan grad u Americi ili Evropi. Mi  stvaramo puno problema u međusobnom odnosu. Ne možemo ekonomiju razvijati zatvoreno, jer je to nemoguće. Bez kombinacije regionalnih interesa, nijedna balkanska zemlja ne može ići naprijed, jer je to moto i Evropske unije", rekao je Minxhozi.

Albanski diplomata ocjenjuje da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju.

"Kosovo je ispunilo uslove. Mislim da je ovo proces koji je Kosovo uspješno realizovalo, profesionalno odgovorilo na sve zadatke koje je EU postavila. Ali to pitanje je uslovljeno i političkom situacijom u različitim zemljama EU", rekao je Minxhozi.

Minxhozi je ukazao da je godina koju smo ostavili za sobom bila je izazovna za čitav svijet, pa ni Kosova ni Albanija nisu bili pošteđeni.

"Bila je to teška godina za ekonomije Kosova i Albanije jer je došlo do pada proizvodnje kao rezultat situacije stvorene pandemijom. Albanija i Kosovo su u 2019. imale robnu razmjenu u vrijednosti od 307 miliona eura, dok je prošle godine ta razmjena iznosila između 250 i 260 miliona eura. Međutim, pokušali smo da  održimo linije komunikacije i transporta, pa je tako luka Durs bila sve vrijeme u funkciji, a većina robe na kosovsko tržište dolazi iz te luke", rekao je Minxhozi.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi