100 eura naknade

Sindikat obrazovanja za nauku i kulturu (SONK) zatražio je od vlade Avdullaha Hotija da izdvoji dodatna sredstva za zaposlene u obrazovnom sektoru na isti način kao što je to učinila za zdravstvene radnike i policiju, jer je i obrazovni sektor ugrožen pandemijom kovid-19, prenosi RTK.

„Od 14. septembra, kada je započela školska godina, broj prosvjetnih radnika zaraženih kovidom neprekidno se povećavao, samo u periodu od 11. novembra do 14. decembra bio je zaražen 2.301 prosvjetni radnik. Veliki broj zaraženih u obrazovnim institucijama doveo je do toga da se prvo polugođe završi prije planiranog vremena“, navodi se u saopštenju Sindikata.

Dodaje se da je takva situacija trebala da utiče na vladu da izdvoji sredstva za dodatak na zaradu i za obrazovni sektor.

„To se nije dogodilo, pa Sindikat obrazovanja za nauku i kulturu traži od aktuelne vlade da izdvoji dodatna sredstva od 100 eura za plate za sve zaposlene u sektoru obrazovanja za mjesece oktobar, novembar i decembar tekuće godine i nastavi u narednoj godini za vrijeme pandemije, ili dok se primjena Zakona o platama ne poboljša“, dodaje se u saopštenju.

Sindikat, takođe zahtjeva izglasavanje budžeta za 2021. godinu, sa jasnom budžetskom linijom o zahtjevima obrazovnog sektora.

„Na koji način će se pokriti zahtjevi kolektivnog ugovora u sektoru obrazovanja, kako bi se pitanja definisana ugovorom realizovala bez potrebe za obraćanjem sudu“, naglašava se u saopštenju Sindikata obrazovanja za nauku i kulturu.

Izvor: Kosovo Online/RTK