Čeka se odluka

Izglasavanje Nacrta zakona o budžetu za 2021. godinu sada je neizvesno zbog situacije na Kosovu nastale nakon odluke Ustavnog suda, koji izbor vlade koju je predvodi Avdullah Hoti smatra neustavnim. Ta odluka vodi Kosovo na vanredne izbore, a trenutno nema sredstava za njihovo sprovođenje, prenosi Reporteri.

Vlada je Nacrt zakona o raspodeli budžeta predložila Skupštini, a Odbor za budžet i transfere u Skupštini Kosova ga razmatra.

Nacrt zakona o budžetu za narednu godinu predviđen je u iznosu od 2,4 milijarde eura.

Prema zakonu, krajnji rok kada poslanici Skupštine Kosova moraju da odobre nacrt budžeta za 2021. godinu je 31. decembar.

Ako budžet ne bude odobren do tog datuma, Skupština može odobriti nastavak primjene zakona o budžetskim izdvajanjima iz prethodne fiskalne godine.

Zakon o budžetskim izdvajanjima iz prethodne fiskalne godine ni u kom slučaju ne može da se primjenjuje duže od tri mjeseca sljedeće fiskalne godine.

Aktuelni premijer Avdullah Hoti je nakon sastanka sa poslovnom zajednicom u zemlji rekao da je u stalnoj komunikaciji sa parlamentarnim grupama i da je posvećen tome da Skupština u sadašnjem sazivu odobri budžet za narednu godinu.

CIK: Nema novca za izbore


S druge strane, portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi rekao je za Radio Slobodna Evropa da trenutno ne postoje budžetska sredstva predviđena za izborni proces, koji nije planiran.

“Centralna izborna komisija čeka odluku kojom se objavljuje datum izbora kako bi započela intenzivne pripreme za organizaciju tih izbora. CIK će na vrijeme pripremiti budžetski zahtjev, koji će proslijediti na odobrenje Vladi Kosova u vrijeme kada se ti izbori raspišu“, rekao je Elezi.

Budžet za organizovanje i održavanje izbornog procesa u 2019. godini bio je oko šest miliona eura.

Vršilac dužnosti zamenika ministra finansija Agim Krasniqi kaže da bi bilo da sadašnji saziv Skupštine, ne samo zbog izbora već i zbog toga što nema budžetske blokade, odobri budžet za 2021. godinu.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri