Ispunjeni svi kriterijumi

Kosovo je na liberalizaciju viznog režima čekalo nekoliko godina. Međutim, Hotijev zamjenik Driton Selmanaj, kaže da ovo pitanje više nije u rukama Kosova, prenosi Gazeta Express.

Prema njegovim riječima, Kosovo je ispunilo sve kriterijume Brisela.

„Želim da izrazim zabrinutost vlade Kosova zbog nedostatka vrlo zaslužne odluke za narod Kosova, a to je liberalizacija viznog režima. Ova situacija više nije u našim rukama. Kosovo je sprovelo svoje zadatke ili da kaže one zadatke koje nam je postavila EU. Sad imamo neke preporuke ili procjene bilo Evropskog parlamenta ili Komisije koje odlučuju o viznoj liberalizaciji“, rekao je Selmanaj.

On je istakao da predstavnici vlade ne razumiju zašto se to ne riješava, ali i dalje se nadaju da će doći do pozitivnog stava od strane država koje se nerado ustručavaju.

Selmanaj je ove izjave izneo tokom panel diskusije koju je organizovala „Demokratija plus“, sa temom „Evropska reformska agenda II: nova perspektiva za Kosovo“?!.

Kosovo jedino u regionu još uvijek ne uživa liberalizaciju viznog režima, iako su politički lideri zemlje više puta obećavali slobodno kretanje građana.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express