Vlada Kosova na današnjoj sjednici odobrila je četiri odluke u vezi sa upravljanjem pandemijom kovida-19, među kojima je i odluka o preusmjeravanja sredstava iz projekta za izgradnju bolnice u Uroševcu za potrebe nabavke medicinske opreme, prenosi Reporteri.

"Prva odluka odobrena na današnjem sastanku je prijedlog Ministarstva zdravlja za prenos sredstava iz programa u kategoriji kapitalnih izdataka, projekat Izgradnja bolnice u Uroševcu, u iznosu od 527.145 eura. Iz ovih sredstava iznos od 477.154 eura, biće prebačen u kategoriju kapitalnih izdataka u projektu Medicinska oprema za Odjeljenje za mikrobiologiju i ispitne laboratorije i iznos od 50.000 eura, u kategoriji kapitalnih izdataka u projektu Zatvorska zdravstvena služba, kapitalna oprema u programu Odjeljenje zatvorskog zdravlja“, navodi se u saopštenju Kancelarije premijera.

Takođe, na današnjem sastanku vladin kabinet je odobrio i drugi prijedlog Ministarstva zdravlja, koji ovlašćuje ministra zdravlja da donese Uredbu o uslovima naknada i drugim postupcima za privremeno angažovanje zdravstvenih radnika.

"U obrazloženju odluke se kaže da su sve veći zahtjevi za angažovanjem zdravstvenih radnika i pomoćnog osoblja tokom pandemije, zbog preopterećenja pacijentima zaraženim kovidom-19 i infekcije zdravstvenih radnika tim virusom. Doneta je uredba o uslovima, naknadama i drugim postupcima za privremeno angažovanje zdravstvenih radnika i pomoćnog osoblja tokom pandemije kovid-19", kaže se u saopštenju.

Još jedna odluka koju je odobrio vladin kabinet odobrava zahtjev Ministarstva zdravlja kojim se odobrava plaćanje avansa od 100 odsto, u iznosu od 7.971.043,11 eura, za nabavku medicinske opreme, neophodne za prevenciju i kontrolu kovid-19.

"Akontacija se prenosi dalje fiskalna budućnost i ostaje otvoren tokom sedam mjeseci i biće zatvoren, odnosno opravdano od strane Ministarstva zdravlja pošto se prihvataju računi i oprema naručeni u skladu sa procedurama za kupovinu medicinske opreme, ali najkasnije do 30.06.2021. Odluka omogućava Ministarstvu zdravlja da preduzme sve neophodne pravne procedure za sprovođenje Sporazuma između Kosova i Međunarodne asocijacije za razvoj u vezi sa finansiranjem hitnog projekta za Kosovo", dodaje se u saopštenju.

Vlada je takođe odobrila odluku o pokretanju pregovora o bilateralnom sporazumu između Vlade Kosova i Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg o Projektu razvojne saradnje.

Izvor: Kosovo online/Reporteri