Sredstva se vraćaju u fond 2023.

Zakon o ekonomskom oporavku omogućava osiguranicima Trust-a da povuku 10% od ukupnog iznosa ušteđevine u ovom fondu, a onima koji povuku do 999 eura, odnosno čija ušteđevina ne prelazi 9.999 eura, sredstva će biti vraćena u fond za ušteđevinu sa početkom od 2023.

Svima koji se prijave za sredstva iz Trusta, uplata će se izvršiti pet do sedam dana nakon prijave, rekao je za Ekonomia Online Jeton Demi, glasnogovornik Fonda za penzijsku štednju Kosova.

"Trenutno planiramo da prve uplate budu izvršene u roku od 5 do 7 dana, od trenutka prijave za izvršenje plaćanja osiguranicima koji plaćaju doprinose i prenose sredstava na bankovni račun", rekao je Demi.

Podsjećamo, prijava za povlačenje 10% ušteđevine iz Trusta počeće u petak od 15 časova.

Fond za penzijsko osigranje Trust objavio je juče uputstvo za prijavljivanje za povlačenje sredstava.

Prijave nije moguće podnjeti lično već samo putem interneta, na adresi www.trusti10.org

Za prijavu je potrebno ukucati jedinstveni matični broj (lični broj) i broj bankovnog računa fizičkog lica.

Iz Trust-a upozoravaju osiguranike ovog fonda, da u prijavi ne prilažu bankovni račun člana porodice neke druge osobe ili bankovni račun nekog biznisa, kao i da se ne prilaže broj računa banke koja nije na Kosovu.

Podsjećamo, Skupština Kosova usvojila je prošle nedjelje Zakon o ekonomskom oporavku koji omogućava osiguranicima Trust-a da povuku 10% od ukupnog iznosa ušteđevine u ovom fondu, a onima koji povuku do 999 eura, odnosno čija ušteđevina ne prelazi 9.999 eura, sredstva će biti vraćena u fond za ušteđevinu sa početkom od 2023.

Kako je predviđeno zakonom, isplata sredstava će se vršiti na osnovu broja, cijene i vrednosti jedinica koje na dan podnošenja zahtjeva osiguranik ima na svom računu, a odobrena sredstva ne podležu porezu na lični dohodak.