Za izdavanje 14 dana

Poslije skoro četiri meseca, Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbijedilo je neophodni materijal za izradu ličnih karti i pasoša, čime je opet omogućena izrada ovih dokumenata, prenosi Lajmi.

Od avgusta mjeseca građani Kosova nisu mogli da izrade nove lične karte i pasoše, zbog nedostatka materijala za iste, ali kako je potvrdila glasnogovornica MUP-a Kosova Roksana Kari, sav potreban materijal je nabavljen.

"Snabdjeveni smo materijalom i ima ga u izobilju. Svi koji su se do sada prijavili, moći će da dobiju ličnu kartu ili pasoš u roku od dvije sedmice", objasnila je Kari.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova neažurnost oko nabavke materijala objasnili su okolnostima oko situacije sa pandemijom koronavirusa, koja je otežala da se nabavka završi na vrijeme.

Na tenderu za snabdjevanje materijalom za lične karte i pasoše za period 2020.-2021.godina pobjedila je ista njemačka kompanija "Veridos" koja već nekoliko godina vrši nabavku materijala za policiju.

Inače, dok materijal nije nabavljen, ova dokumenta su mogli da dobiju samo oni građani koji su platili 50 eura za izradu lične karte, odnosno 100 eura za izradu pasoša po takozvanoj brzoj proceduri.

Od avgusta do decembra u budžet Kosova na ime tih brzih procedura slilo se oko milion i po eura.