Glasovi na 'veresiju'

Pokret Samoopredjeljenje neće podržati nijednog kandidata za predsjednika Kosova, bez izlaska na vanredne izbore, prenosi Koha.

Članica rukovodstva Samoopredeljenja Alulena Haxhiu u intervjuu za Ekonomija Online navela je da ova skupština ne može da izabere novog predsjednika. Prema njenim riječima, o novoj vladi i predsjedniku, trebalo da glasa novo zakonodavno tijelo.

"Nemamo kandidata za predsjednika zbog činjenice da ova skupština ne može da izabere novog predsjednika. Svaka tendencija izbora predsjednika je tendencija produženja života sadašnje vlade. Zahtjevamo da Kosovo izađe na vanredne izbore i da sljedeća skupština izabere i vladu i sljedećeg predsjednika", poručila je Haxhiu.

Prijedlog lidera Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja, koji je najavio kandidaturu za predsjednika, da u slučaju da ga Demokratska partija Kosova ili Samoopredjeljenje podrže, da će AAK uzvrati glasove ako budu potrebni za premijera ili predsjednika skupštine, nazvala je skandaloznim i lošim pristupom.

"U normalnoj zemlji takva izjava predsjedničkog kandidata bila bi skandalozna. Pretpostavljam da traži glasove na 'veresiju'. Ovo je loš pristup. Haradinaj ne zaslužuje da bude predsjednik, ne samo zbog AAK, već je bio premijer i vidjeli smo njegov rad. Samoopredjeljenje to ne podržava", naglasila je Haxhiu.

Bivša ministrarka pravde je istakla da Samoopredjeljenje treba da pronađe kandidata za predsjednika koji je vanstranačka ličnost koja ima integritet.

Takođe je govorila i o izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o sukobu i poređenju Kosova i Srbije sa Nagorno-Karabahom. Krivca za Vučićev pristup, Haxhiu vidi u delegaciji za pregovorima sa Srbijom, za koje zahtjeva da budu zaustavljeni.

"Kosovska delegacija u pregovorima sa Srbijom neprekidno je pokušavala da čisti Vučićevu ličnost, a za ovo i Vlada Albanije snosi odgovornost, posebno premijer Rama. Izjava Vučića nas ne iznenađuje, ali problem je pristup koji je izabrala vlada Kosova", navela je Haxhiu.

Poručila je da dijalog između Kosova i Srbije mora biti zaustavljen, jer ne može da ga vodi vlada koja nema legitimitet i dodala da treba da postoji konsezus za dijalog, a nema ga, čak ni unutar političkih subjekata koji su u koaliciji.