Utrošeno samo 33 posto

Vlada Kosova nije uspjela da potroši sva sredstva dodjeljena za realizaciju projekata iz kategorije kapitalnih investicija, za devet mjeseci ove godine iz budžeta je potrošeno oko 260 od 789 miliona eura, prenosi Koha Ditore.

U izvještaju (januar - septembar) Ministarstva finansija, stoji da vrijednost od oko 260 miliona eura predstavlja nisku stopu izvršenja, u poređenju sa, ukupnim godišnjim budžetom i istiom periodom za prethodnu godinu, zbog kašnjenja usvajanja Zakona o aproprijacijama (budžetska stavka - ograničenje odobrenih sredstava za određene namene) za 2019. godinu.

Kako je navedeno u izvještaju, najveći iznos potrošen je za putnu infrastrukturu, više od 154 miliona eura, za javne objekte (škole, bolnice i druge javne zgrade) utrošeno je 44 miliona eura, dok je najmanje sredstava potrošeno za eksproprijaciju, vozila za prevoz i javnu bezbjednost.

Stručnjaci iz oblasti ekonomije smatraju da su potrebne promjene u načinu na koji se planiraju kapitalni projekti.

Govoreći za Radio Slobodna Evropa ekonomista Musa Limani je rekao da je preduslov za uspjeh projekta efikasno i pažljivo planiranje i istakao da na lokalnom i centralnom nivou nedostaju resursi potrebni za projekte iz javnog sektora, te da se sredstva za kapitalne projekte ne mogu koristiti ako ne postoji izvodljivost investicionih programa.

„Mislim da lokalni, ali i centralni nivo, šepaju u ponudi programa i investicija, 90 odsto sredstava za kapitalna ulaganja potrošeno je na putnu infrastrukturu. U osnovi se ne slažem s tim, infrastruktura je veoma važan faktor ekonomskog razvoja, ali nije nosilac ekonomskog razvoja “, rekao je Limani.

Politički analitičar sa GAP Instituta Berat Taki je rekao da je kategorija kapitalnih investicija kategorija sa najnižim planiranjem i izvršenjem, u poređenju sa drugim budžetskim kategorijama.

Dodaje da centralne i lokalne institucije treba da planiraju i upravljaju takvim projektima.  

Prema njegovim riječima, nema profesionalnih kapaciteta za kreiranje projekata i upravljanje u javnom sektoru.

„Prije svega, nedostaje profesionalni kapacitet na lokalnom i centralnom nivou za upravljanje kapitalnim projektima, poteškoće su u raspisivanju tendera, procedurama nabavki i odražavaju loše upravljanje ili nizak kapacitet planiranja za kapitalne investicije u javnom sektoru“, rekao je Taki za RSE.

Taki smatra da je potrebno preusmjeriti sredstava za kapitalne projekte i realizovati ih na dugoročniji period.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore