Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje

Pokret Samoopredjeljenje je održao sastanak Glavnog odbora stranke na kome je Albin Kurti izjavio da očekuje da će sljedeće godine formirati koaliciju koja će upravljati Kosovom. I Alijansa za budućnost Kosova je održala vanrednu radnu Skupštinu na kojoj se razgovaralo o procesu reforme i izmeni statuta stranke, odakle je lider ove stranke Ramush Haradinaj poručio da je koncept koji Albin Kurti predstavlja u politici prevara.

Lider Pokreta Samoopredjeljenje i kandidat za kosovskog premijera Albin Kurti izjavio je na sastanku Glavnog odbora stranke da će u januaru 2020. godine nastaviti razgovore sa Demokratskim savezom Kosova u cilju formiranja koalicije.

"U januaru ćemo se radovati postizanju sporazuma sa DSK-om. Nije bilo dovoljno 80 dana za postizanje sporazuma jer su postojali zahtjevi izvan našeg mandata. Na izborima smo dobili jasnu poruku da je dojučerašnja opozicija sljedeća pozicija. Mi kao pokret pokušali smo da razmislimo o ovoj poruci. Ponudili smo jedno od dva radna mjesta koja su nam ponudili građani. Ponudili smo mjesto predsjednika, ali ponuda je odbijena. Mi imamo svoj stav, oni imaju svoj stav. Moramo se sastati, razgovarati jer oboje želimo sporazum, a ljudima je potreban sporazum“, rekao je Kurti

Kurti je naveo da stranka Ise Mustafe određuje kada će biti formirana nova Vlada, a ne predsjednik Kosova. Izjavio je da će održati sastanak sa Hashimom Thaçijem, ali datum formiranja Vlade biće određen nakon sporazuma između DSK-a i Samoopredjeljenja.

„Predsjednik Kosova određuje datum konstituisanja Skupštine, a ne formiranja Vlade. Formiranje Vlade određuje neko drugi, a ne predsjednik. Moj datum za formiranje vlade određuje Demokratski savez Kosova, tako da ovde ne bi trebalo da bude nesporazuma. Sastanci će se održavati i biće konsultacije. U međuvremenu intenziviramo razgovore“, naveo je Kurti.

Jedna od najvažnijih tema posljednjih mjeseci na Kosovu je pokušaj stvaranja koalicije između Samoopredjeljenja i DSK-a. Na vanrednoj radnoj Skupštini Alijanse za budućnost Kosova, gdje su na dnevnom redu bili strateška orijentacija i ciljevi stranke, unutrašnji izbori i promjena statuta, o ovoj temi govorio je i predsjednik ove stranke Ramush Haradinaj.

„Koncept koji Albin Kurti predstavlja u politici je prevara. Kurti je oduvijek vodio politiku sa sopstvenim ciljem i i nema namjeru da stvara institucije. Kurti će nastaviti da okuplja ljude oko sebe u ime nekog cilja ali ne da poboljša stanje zdravstva, obrazovanja ili otvaranja novih radnih mjesta, i  to se vidi iz njegovog pristupa stvaranju institucija. Prošli su mjeseci od kada sam podneo ostavku, Kosovo  je do sada moralo imati vladu. Ono što se danas dešava na Kosovu je telenovela između Kurtija i ostalih, koji su mu taoci. Odgovornost za stvaranje institucija pada na pobjednika izbora. Ako koalicija propadne, i ako od nas zatraži da pomognemo u stvaranju institucija, razmotrićemo ovu priliku. Mi nismo stranka koja blokira Kosovo“, smatra lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj.

Samoopredjeljenje je na posljednjim vanrednim izborima na Kosovu osvojilo najviše glasova i još uvijek nema koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova. Prepreka u formiranju vlade je pozicija budućeg predsjednika Kosova, od koje ne odustaje DSK-a.

Maja Denić, RTK2