Član NISMA-e i kandidat za poslanika na posljednjim izborima koji su održani na Kosovu Haxhi Hoti, kako javljaju mediji, uhapšen je jutros zbog onog što se vidi kao prijetnja ubistvom koja je juče javno upućena sa njegove Facebook stranice lideru Pokreta Samoopredjeljenje Albinu Kurtiju.

Hotiju je određen pritvor od 48 sati, a priveden je pošto je Samoopredjeljenje potvrdilo da je podnelo krivičnu prijavu sinoć u policijskoj stanici „Centar“ u Prištini.

Prema policijskom izvještaju, u kojem se, međutim, ne navodi neposredno ime Haxhija Hotija, pošto policija ovo lice nije pronašla na kućnoj adresi, pozvali su ga da se prijavi, što je on i učinio. Saslušali su dvije osobe kao svjedoke.

Član NISMA-e i kandidat za poslanika na posljednjim izborima koji su održani na Kosovu Haxhi Hoti, kako su preneli mediji, dao je juče „skandaloznu izjavu“ o Kurtiju, preko svoje Facebook stranice.

„Bilo je u interesu američkog naroda da Džon F. Kenedi (John F. Kennedy) bude predsjednik, ali to nije bilo u interesu američke države. Albin Kurti je možda u interesu naroda Kosova, ali nije u interesu države Kosovo da on bude premijer. Albin Kurti ima dva puta: Ili da napusti Kosovo ili da bude ubijen“.



Međutim, odmah se oglasio ogranak NISMA-e u Orahovcu sa tvrdnjom da je profil Haxhija Hotija bio hakovan, te da on ne stoji iza sporne objave o Albinu Kurtiju, a potom i sam Hoti, i to sa svog Facebook profila, dok je sporna izjava uklonjena.

Objasnio je da se radi o „tehničkoj grešci“ i zamerio medijima što su vijest preneli bez provjere sa njim. Uputio je javno izvinjenje i dodao da ni na koji način ne odražava stav političkog subjekta kom pripada.

Nakon poruke na Facebooku koja je viđena kao prijetnja ubistvom svog lidera Aljbina Kurtija, Pokret Samoopredjeljenje je saopštio da je podneo krivičnu prijavu. Jeziku zločina nema mjesta u politici, poručuju.

„Nakon što su mediji upozoreni na brutalnu prijetnju upućenu lideru Pokreta, Albinu Kurtiju, predstavnik pravne kancelarije Pokreta, Berat Ganiki, podneo je krivičnu prijavu u Policijskom centru Centar u Prištini“, navodi se u saopštenju Samoopredjeljenja, koje je takođe objavljeno preko Facebooka.

Tvrde da će se i dalje boriti protiv „zločina u politici“.

„Često vidimo fenomen miješanja nasilnih i zločinačkih elemenata sa političkom, zakonodavnom i izvršnom elitom. Upravo se protiv ovog fenomena Pokret Samoopredjeljenje želi boriti. Narod Kosova ne želi da kriminalci budu na vlasti. Cijenimo javne i političke faktore kao i građane koji se distanciraju i osuđuju takvo ponašanje kao neprihvatljivo i bez relativizacije. Očekujemo da policija i tužilaštvo postupaju u skladu sa zakonom. Kosovo ima samo jedan put napred – kroz zakon i razvoj, u beskompromisnoj borbi protiv kriminala, nejednakosti i neznanja“, ističe LVV.

Danas, pored Samoopredjeljenja stižu negativne reakcije i drugih kosovskih političkih subjekata na sinoćnu objavu.