Kandidat za premijera Pokreta Samoopredjeljenja

Kandidat za premijera Pokreta Samoopredjeljenja Albin Kurti rekao je da se novom vladom želi otvoriti nova stranica za zemlju i da će prvi koraci biti posvećeni smanjenju potrošnje i ministarskih funkcija, piše Koha.

"Vlada Albina Kurtija neće dozvoliti zloupotrebu javnog novca i gašenje nade, zahtjeva i radnih mjesta građana", rekao je on i, tokom iznošenja programa upravljanja, dodao da će dijalog sa manjinama na Kosovu započeti bez odlaganja.

"Naša vlada će sprovesti razvojni plan podržan stvaranjem Suverenog fonda i razvojne banke. Suvereni fond će preuzeti stratešku imovinu Kosova i biće odgovoran za ulaganja kako bi povećao vrednost Trepči, KEK-u i Telekomu", rekao je Kurti.

Prema njegocim riječima, Razvojna banka će biti kreditna komponenta, koja će se finansirati javnim novcem i prodajom dužničkih hartija od vrijednosti i investiraće u određene industrije da bi se stvorila radna mjesta, trgovinska ravnoteža, fokusirajući se na povećanje izvoza umjesto uvoza.

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenja rekao je i da će lokalni proizvođači biti podržani kada se govori o unaprijeđenju kvaliteta, a obećao je i podršku dijaspori, uz mogućnosti ulaganja i otvaranje škola na albanskom jeziku, te da će u njegovoj vladi biti pripremljen novi zakon o radu.

"Ne više od 40 sati rada nedjeljno, to ćemo osigurati izradom novog zakona o radu. Novi zakon će takođe uključivati porodiljsko i roditeljsko odsustvo, a takođe se obavezujemo da ćemo udvostručiti broj inspektora rada da sprečimo ugrožavanje i povrede na radu, a uspostavljanjem Suda o radu osiguravamo prednost sporovima poslodavac - zaposleni", rekao je Kurti.

Kaže i da će porodica službenika koji pogine na dužnosti biti obeštećena do penzije, za Policiju Kosova obećao je usvajanje zakona o prijevremenom penzionisanju, te da će upotpuniti mandat Kosovskih bezbjednosnih snaga za četiri godine.