Reakacija na pozive Specijalnog suda za Krasniqija i Bashotu

Predsjednik Skupštine Kosova i lider PDK, Kadri Veseli, reagovao je nakon novih poziva od strane Specijalnog suda upućenih bivšem portparolu OVK, Jakupu Krasniqiju i bivšem članu Vrhovnog štaba, Sokolu Bashotu.

"Ovo je udarac za moje drugove, OVK i našu borbu, ali siguran sam da ćemo i ovaj izazov zajedno prevazići sa hrabrošću i ojačati od njega“, napisao je između ostalog Veseli na svojoj Facebook stranici.

"Sa žaljenjem sam primio danas vijest o pozivu Specijalnog suda za bivšeg portparola Oslobodilačke vojske Kosova, Jakupa Krasniqija i to odmah nakon poziva i bivšem načelniku štaba OVK, Bislimu Zyrapiju, kao i bivšem komandantu Operativne zone Dukagjini, Ramuahu Haradinaju, te bivšem pripadniku OVK, Sokolu Bashotiju. Ovo je udarac za moje drugove, OVK i našu borbu, ali siguran sam da ćemo sa hrabrošću, zajedno, i ovaj izazov pobjediti i izaći jači nego ranije. Uvjeren sam da će se oni opet vratiti nevini i ponosni, jer je pravo bilo i ostaje na našoj strani, a mi smo bili na pravoj strani historije”, napisao je Veseli.

Svi ovi događaji odvijaju se u vrijeme kad je Ramush Haradinaj podneo ostavku nakon što je saopštio da mu je stigao poziv od Specijalnog suda, koji je stvoren da procesuira bivše vođe OVK za koje se sumnja da su počinili ratne zločine.

Nedavno je Haradinaj pokvario odnose sa liderom PDK, Kadrijem Veselijem, koji je iz Vašingtona rekao da premijer Kosova razgovara sa Amerikom kao sa Srbijom. Haradinaj je rekao da je takva izjava politička servilnost.

Haradinaj je nastojao da izađe na vanredne izbore i vrati odlučivanje narodu. PDK je zbunjena ovom odlukom. LDK i Samoopredjeljenje su zatražili vanredne izbore kao i PSD, NISMA i Fatmir Limaj.

Od predsjednika se očekuje da tokom narednih dana pozove političke partije da se konsultuju o dvije opcije: osnivanju nove vlade ili izlasku na izbore.

Praktično, postoji samo jedna opcija, jer niko nema broj za formiranje nove vlade, jer niko ne može da računa na glasove Srpske liste, koja je prošle godine napustila koaliciju, kada je uvedena carinska dažbina od 100 odsto poreza na srpske proizvode.

Vlada Ramusha Haradinaja od tada održava opstanak taksi kroz manjinsku vladu i uz podršku nekih odluka PSD-a i Shpenda Ahmetija.

Ramush Haradinaj je šesti premijer Kosova nakon Bajrama Rexhepija, Bajrama Kosumija, Agima Çekua, Hashima Thaçija i Ise Mustafe.

Haradinaj je još jednom vodio Vladu Kosova u okviru 100 dana kada je bio prisiljen da podnese ostavku u martu 2005. da bi otišao pred Haški tribunal kao optužen za ratne zločine. Tamo je dva puta proglašen nevinim.

Niko od poslijeratnih vladinih lidera nije dovršio ustavni mandat.

Od rata je održano šest parlamentarnih izbora.

Izvor: Gazeta Express/Kossev