Svojim potezima oslabili Kosovo

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da predsjednik Skupštine Kadri Veseli i predsjednik Kosova Hashim Thaçi imaju pogrešan pristup odnosima sa Srbijom i da su, kako je rekao, svojim potezima oslabili Kosovo.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli je u intervjuu za Glas Amerike izjavio da podržava ideju o privremenoj suspenziji takse na proizvode iz Srbije, ako bi to otvorilo put nastavku dijaloga.

"To je razlika između mene i Haradinaja koji mora da razume tu razliku. Kada govorimo o Srbiji, možete uvesti i taksu od 1000%, ali kada govorimo o SAD i EU, moramo biti pragmatičniji, moramo biti mudriji…  Zato sam predložio suspenziju, ali ona ne mora da bude trajna".

Upitan da prokomentariše izjavu Veselija, premijer Kosova Ramush Haradinaj je rekao da suprotna gledišta zvaničnika  doprinose slabljenju pozicije Kosova.

"Nije važan opstanak vladajuće koalcije, već odbrana nacionalnih interesa. Već neko vrijeme se nisam sastajao sa Veselijem, ali je s vremena na vrijeme bilo sastanaka. Mislim da imaju pogrešan pristup i on i Thaçi, ali i ostali koji su oslabili Kosovo do te mere da Srbija danas uslovljava svoj dolazak na pregovore, odbijam da prihvatim uslovljavanja Srbije u dialogu. Nećemo im omogućiti pristup našem tržištu", rekao je Haradinaj.

Suprotan stav po pitanju takse od Sjedinjenih Američkih Država, premijer Haradinaj je figurativno obrazložio: "Mi razgovaramo sa SAD-om kao sa članom svoje porodice, ali članu porodice moraš reći i šta te muči."

Marko Zakić, RTK2