Oštro po članovima Državnog vijeća za kvalitetu

Premijer Ramush Haradinaj govorio je o odluci Državnog vijeća za kvalitetu u pogledu neakreditacije tri javna univerziteta u Peći, Prizrenu, Mitrovici i nekih privatnih koledža.

Rekao je da je njegova reakcija došla zbog porodica s prosječnim i siromašnim statusom, jer prema njegovim riječima djeca tih porodica se neće moći upisati ove godine.

"Za mene kao premijera je neprihvatljivo da maturanti iz Peći, Prizrena, Mitrovice, porodica s prosječnim i siromašnim statusom ove godine ostanu neupisani na fakultete. Ovaj problem moramo riješiti, ali ne prihvaćam činjenicu da siromašne ili prosječne porodice koje nemaju uslova za slanje svoje djece u Prištinu zbog povećanja troškova ostaju neupisana na fakultete. Ovaj problem zaslužuje drugačiji način rješavanja", kazao je premiejr Haradinaj, prenosi Gazeta Express.

Haradinaj je kazao kako je njegova reakcija zakasnila jer je, prema njegovim riječima, Državni ured za ocjenu kvaliteta nezavisna institucija, te da unutar nje postoji mafijaška skupina.

"Ja sam iz Prištine i znam što to znači za dijete koje je, primjera radi iz Šalje (Shale) u ovim uslovima nezaposlenosti. Ako mi kažu da sam kao premijer prenaglio, reći ću im da sam zakasnio, bez podizanja glasa. Možda ima spletki sa privatnim univerzitetima i nisu dobili dovoljan broj ovi univerziteti, a zbog toga u ime kvalitete zatvaraju i javne univerzitete. Znam da će nas kritikovati jer je to nezavisna institucija, ali svi znamo kakva mafija tu postoji. Postoje prigovori na kvalitetu, kritike, ali ove odluke ne mogu se donijeti za djecu prosječnih porodica. Čuli ste za Opolje, Has itd...", rekao je Haradinaj.

Premijer Ramush Haradinaj dao je ovu izjavu nakon sastanka s delegacijom iz Velike Britanije.

Inače, Organizacija za poboljšanje kvalitete obrazovanja (ORCA) putem saopštenja za javnost reagirala je nakon izjave premijera Haradinaja da je "neprihvatljiva odluka Državnog vijeća za ocjenu kvaliteta da zatvori tri javna univerziteta; u Peći, Mitrovici i Prizrenu".

U odgovoru ORCA-e se kaže da neakreditacija ustanove podrazumijeva nemogućnost upisa studenata samo za ovu godinu, dok će te institucije nastaviti raditi normalno čak i pripremajući prijavu za akreditaciju iduće godine.

Gazeta Express