Izvještaj State Departamenta

Američki State Department je u petak objavio godišnji izvještaj o trgovini ljudima. Kosovo se nalazi u drugoj grupi, gdje se klasifikuju zemlje, čije vlade ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za borbu protiv takve trgovine, ali čini velike korake prema ispunjavanju istih.

"Kosovo je izvor i destinacija za žene, djecu i neke muškarce koji su primorani na seksulanu trgovinu i prisilan rad. Većina žrtava trgovine ljudima na Kosovu su žene, iako, u ranijim godinama, žene iz Moldavije, Slovakije, Albanije, Srbije, Turske i Poljske također su bile suočene sa prisilnom prostitucijom od strane kriminalnih grupa koje djeluju na Kosovu", stoji u izvještaju.

U istom izvještaju se navodi da djeca sa Kosova i susjednih zemalja, uključujući Albaniju su primorana na prosjačenje unutar svojih zemalja.

U izvještaju se napominje da je u izvještajnom periodu došlo do povećanja broja djevojčica u dobi od 14 do 17 godina, koje se koriste u seksualne svrhe u privatnim kućama, noćnim klubovima ili centrima za masažu.

"Trgovci ih varaju tako što im nude posao kao konobarice, pjevačice ili plesačice u restorantima i kasnije ih koriste za prisilnu prostituciju u privatnim apartmanima" stoji u izvještaju.

U izvještaju se napominje da Vlada Kosova ne ispunjava u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, iako čini značajne napore u tom pravcu.

"Vlada je otvorila novo sklonište za žrtve, smještajući po prvi put u njima i muškarce žrtve trgovine ljudima, kao i to da je povećala sredstva za zaštitu žrtava", navodi se u izvještaju, uz napomenu da su sudovi postigli napredak u smanjenju preostalih slučajeva.

Vlasti, kako se tvrdi u izvještaju su incirali 91 novu istragu trgovine tokom izvještajnog perioda, u odnosu na 104 slučaja u 2012. godini. U međuvremenu, kada je riječ o prisilnom radu tu nije bilo istraga.

Međutim, kaže se u izvještaju, neke odredbe Novog zakona za zaštitu žrtava nisu provedene u izvještajnom periodu, uključujući novčanu naknadu žrtvama i novu dozvolu boravka.

Američki State Department, između ostalog, preporučuje kosovskim vlastima da kazne počinioce trgovine, pojačaju napor gonjenja, pruže usavršenije treninge sudijama i tužiocima u borbi protiv trgovine ljudima, kao i da povećaju napore pri identifikaciji i pomoći djeci žrtvama.