Broj zakopanih je više od 450 ubijenih Albanaca

Direktor Odjela za sudsku medicinu, Arsim Gërxhaliu, u intervjuu za list "Epoka e re" govori kako je otkrivena masovna grobnica u Rudnici kod Raške, u kojoj se nalaze tijela ubijenih Albanaca od strane srpskih snaga tokom rata na Kosovu.

On je rekao da su još od 2002. godine postojale sumnje o ovoj masovnoj grobnici. U ovoj grobnici, koja je otkrivena prošle sedmice, prema riječima Gërxhaliua, sumnja se da su sahranjena više od 450 tijela ubijenih osoba. On je ukazao da je zbog niskih temperatura za sada nemoguća ekshumacije posmrtnih ostataka iz ove grobnice.

"Temperature su tokom dana iznosile -12 stepeni Celzijusa. Čak i ako bi se zgrada srušila, trenutno se ne bi moglo raditi zbog mraza. Sada se ne može raditi velikim mašinama, već samo ručnim alatima. Kada radite ručnim alatima, onda se morate sagnuti na koljena kako bi obavili posao. Zemljište je gotovo zaleđeno", rekao je Gërxhaliu.

Kada će se izvršiti ekshumacija posmrtnih ostataka, Gërxhaliu kaže da će se po tom pitanju ove sedmice sastati sa srpskim vlastima kako bi razgovarati o tome.

"Ove sedmcie ćemo se sastati kako bi napravili strategiju kako ćemo dalje raditi. Složićemo se kako ćemo organizovati posao", rekao je Gërxhaliu.

On je rekao da na otkriće ove masovne grobnice dijalog Kosovo - Srbija nije imao nikakav uticaj, konkretno Sporazum o normalizaciji odnosa između dviju zemalja, koji je postignut 19. aprila ove godine.

Gërxhaliu je rekao da se sumnja da u Raškoj postoje još dvije lokacije na kojima se nalaze masovne grobnice.

"Kada izvršimo kontrolu ove grobnice, imaćemo približan broj koliko je ljudi zakopano u njoj. Čak i na dva druga mjesta na osnovu satelitskih snimaka smo pronašli kretanja zemlje", rekao je Gërxhaliu.