Epidemija seksulanog nasilja

Nekoliko žena imalo je hirušku intervenciju poslije seksualnih napada, neke su pretučene metalnim lancima, motkama, stolicama ili napadnute noževima...

Gotovo 100 žena bile su žrtve "osionih seksualnih napada" na Trgu Tahrir tokom četiri dana protesta protiv egipatskog islamističkog predsednika Mohameda Morsija, saopštio je danas Human Rights Watch.

"Rulja je seksualno napastvovala i u nekim slučajevima silovala najmanje 101 ženu na Trgu Tahrir, pošto je zavladala klima izostanka kazne",  navela je ova humanitarna organizacija sa sedištem u Njujorku.

Human Rights Watchje izdao saopštenje, pozivajući se na podatke Egipatske operacije protiv seksualnog uznemiravanja i napada koja rukovodi SOS linijom za žrtve seksualnog zlostavljanja, da je bilo 46 takvih napada na žene u nedjelju, 17 u ponedeljak i 23 u utorak, prenela je agencija AFP.

Druga grupa za zaštitu ženskih prava u Egiptu − Nazra za feminističke studije − saopštila je da je bilo još pet napada u petak, dodaje Human Rights Watch.

Nekoliko žena imalo je hirušku intervenciju poslije napada, neke su pretučene metalnim lancima, motkama, stolicama ili napadnute noževima, pošto su nasilnici navodno iskoristili nedostatak bezbjednosne kontrole i mogli nekažnjeno da nestanu, dok su drugi naveli da su napadi bili organizovani da zaplaše žene kako bi ih isključili iz učešća u protestima.

"Jako rašireni seksualni napadi tokom protesta na Trgu Tahrir naglašavaju neuspjeh vlade i svih političkih stranaka da se suoče s nasiljem koje žene u Egiptu doživljavaju svakodnevno na javnom mjestu. Ovo su teški zločini koji odvraćaju žene od punog učešća u javnom životu Egipta u kritičnom trenutku razvoja zemlje", podvukao je Joe Stork, zamjenik direktora Human Rights Watcha za Bliski istok.

Ova humanitarna organizacija pozvala je egipatske zvaničnike i političke lidere "šireg spektra" da osude i preduzmu hitne korake na rješavanju užasnog nivoa seksualnog nasilja nad ženama koji se dogodio na centralnom kairskom trgu.

Odgovor egipatske vlasti bio je da se "umanji obim tog problema" ili traženje da se problem riješi jedino kroz zakonodavnu reformu, umjesto da napadači budu privedeni licu pravde, navodi Human Rights Watch.