Incident okarakterisan kao teroristički napad

Nasred ulice u jugoistočnom dijelu Londona dvojica muškaraca napala su i mačetom ubila jednog vojnika. Tijelo su odvukli na cestu te su, mašući oružjem, od šokiranih prolaznika tražili da ih fotografiraju.

Krvavi napad mačetom ili sličnim oružjem nasred ulice u jugoistočnom dijelu Londona šokirao je Veliku Britaniju.

Dvojica neidentificiranih muškaraca u srijedu su u poslijepodnevnim satima na području Woolwicha napali i mučki ubili jednog pripadnika britanskih oružanih snaga.

Vojnik je imao oko 20 godina, a ulicom je hodao u majici kratkih rukava s logotipom jedne humanitarne organizacije za pomoć vojnim veteranima. Prema izvještaju BBC-ja,  napadači su nosili tradicionalnu muslimansku odjeću, a dok su ubijali vojnika vikali su "Allahu akhbar" ("Allah je velik"). I oni su navodno bili tek nešto stariji od 20 godina.

- Ponašali su se kao luđaci, poput životinja. Odvukli su ga [ubijenog vojnika] s pločnika i bacili tijelo nasred kolnika -rekao je svjedok James, prenosi BBC. Dodaje kako su zatim počeli mahati mačetom i pištoljem, tražeći od šokiranih prolaznika da ih fotografiraju i snimaju mobitelima, "kao da su htjeli biti na televiziji".

Što su tražili, to su očigledno i dobili. ITV je objavio izrazito šokantnu snimku jednog od napadača koji, držeći oružje u rukama oblivenima krvlju, uzvikivao političke parole protiv britanskih vlasti.

Nedugo zatim na mjesto zločina stiglo je nekoliko policijskih patrola. Uslijedio je kraći oružani obračun u kojem su obojica napadača dobila metak. Prebačeni su u bolnicu, a jedan od njih je u kritičnom stanju.

Zločin je uznemirio britansku javnost i alarmirao tamošnje vlasti. Premijer David Cameron, koji je u srijedu u posjeti Francuskoj, napad je nazvao "uistinu šokantnim", a ministrica unutarnjih poslova Theresa May u njegovoj je odsutnosti sazvala vanredni sastanak Cobre, posebnog vladinog tijela za vanredne situacije. Kasnije je stigla vijest da će se Cameron zbog novonastale situacije još večeras vratiti u London.

- Ovo što se danas dogodilo je zapanjujuće ubistvo. Ministrica unutarnjih poslova izvijestila me o ovom bolesnom napadu, nezamislivom zločinu. Policija radi najbrže što može tražeći činjenice u ovom slučaju, ali postoje snažne indicije da je riječ o terorizmu. Policija je na mjestu zločina ranila dvije osobe koje su osumnjičene - rekao je između ostalog premijer David Cameron na pres-konferenciji s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, objavljujući kako prekida posjet Francuskoj ne bi li se čim prije vratio u domovinu.

- U ovom trenutku želim izraziti solidarnost s Davidom Cameronom i Ujedinjenim Kraljevstvom nakon kukavičkog ubistva britanskog vojnika u Londonu. Protiv terorizma se moramo boriti na svim poljima, a to znači da moramo razmjenjivati informacije, da naše obavještajne službe moraju surađivati i djelovati gdje god je moguće - rekao je Francois Hollande.

BBC javlja kako britanske vlasti ubistvo tretiraju kao mogući teroristički napad. Ulica Woolwich, u kojoj se zločin dogodio, bila je blokirana.