Izvještaj UN

U posljednjoj deceniji, albanske kriminalne grupe postale su glavni igrači na tržištu kokaina u Evropi, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala (UNODC), prenosi Albanian post.

U najnovijem izvještaju o „kokainskoj mreži“ 2023. godine predstavljene su glavne transportne veze sa jednog kontinenta na drugi, a državljani Albanije – kako je prikazano – oslanjaju se na širok spektar saradnika.

U izvještaju se ističe da su Albanci čak postali faktor smanjenja veleprodajne cijene kokaina, a razlog tome je vrlo jednostavan.

„Donošenje kokaina kroz luke u Sjevernom moru nekada je bilo korisno za trgovce ljudima da povećaju količinu kokaina u Evropi. Zatim imamo značajan pad veleprodajne cijene kokaina u Holandiji, počev od 2012. godine, a to se pripisuje ulozi albanskih trgovaca kokainom u kupovini kokaina direktno na njegovom izvoru“, navodi se u izvještaju.

Iz tog razloga, belgijske vlasti su potvrdile da su albanske grupe među onima koji su uključeni u iznošenju kokaina iz luke Antverpen i proširenje njihove uloge u nabavci kokaina i razvoju kontakata u Južnoj Americi.

Iz Holandije se kokain dalje distribuira u druge evropske zemlje, a opet izgleda da Albanci igraju važnu ulogu, posebno u transportu ka Italiji i Albaniji.

Kancelarija Ujedinjenih nacija naglašava da je sljedeća destinacija Velika Britanija, gdje se procjenjuje da Albanci imaju značajnu kontrolu nad tržištem kokaina.

To je potvrdila i Nacionalna agencija za kriminal (NCA) u Britaniji, koja je prije godinu dana pisala da Albanci upravljaju najvećim dijelom tržišta kokaina u zemlji, sa zapanjujućih ukupno šest milijardi funti prihoda.

Albanski građani na čelu kriminalnog okruženja takođe su uspeli da se nasele u Kolumbiji, Ekvadoru, Peruu i Panami.

Oni mogu da kupe kokain za 4.000 dolara po kilogramu u Južnoj Americi, a zatim ga prodaju za 30.000 eura kada stigne u evropske luke, uz pomoć guste mreže korumpiranih zvaničnika i lučkih operatera u velikim trgovačkim centrima.

Ruta - prema izvještaju - za transport iz Južne Amerike je pošiljka sa kontejnerima svežeg voća, tipičan način skrivanja kokaina koji stiže u morske luke Balkana.

Posljedice rata između bandi

Kada su u pitanju tako velike količine kokaina i profita, konkurencija se javlja i između kriminalnih grupa, a to se uglavnom vidi u balkanskim bandama, navodi se u izvještaju.

Od 2015. godine bande su vršile ciljana ubistva u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji, i ne samo to.

Ovi sukobi su se proširili na nekoliko zemalja EU, a izolovana ubistva prijavljena su i u Austriji, Njemačkoj, Grčkoj, Holandiji i Španiji.

Međutim, procjenjuje se da balkanske kriminalne grupe koriste selektivno nasilje, a ne neselektivno.

Kao konkretan slučaj, u izvještaju se pominje pogubljenje poznatog albanskog gangstera, koga je ubio atentator u Antverpenu, u Belgiji, u očiglednom naručenom ubistvu.

Riječ je o ubistvu Bledara Muqe, koji je bio desna ruka Ardijana i Florenca Qapjasa iz Elbasana.

Dok su albanske bande veoma aktivne u primanju pošiljki kokaina širom zapadne Evrope, posebno u lukama Belgije i Holandije, nešto kokaina stiže i u glavnu albansku luku Durs.

„Zaplena kokaina u Albaniji značajno je porasla od 2018. godine, usljed velikih pojedinačnih zaplena u luci“, navodi se u izvještaju i dodaje da je zaplenjeno 613 kilograma u 2018. i 137 kilograma  2019.

Kako se navodi zaplena 400 kilograma kokaina u maju 2021. od strane policije na Kosovu, u pošiljci mesa iz Brazila, pokazuje vezu između balkanskih i italijanskih trgovaca ljudima, nakon što je pošiljka stigla iz luke Đoja.

Albanski organi za sprovođenje zakona takođe su ukazali na novi način trgovine: kokain se može sakriti u teška vozila i poslati trajektom iz Italije u Albaniju, sa namjerom da se nastavi u druge zemlje EU.

Od balkanskih zemalja, izgleda da je ista situacija u Crnoj Gori.

Crnogorske vlasti su procjenile da je policija u periodu od 2017. do 2021. godine zaplenila više od 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima u kojima su bili kriminalci iz Crne Gore.

Crnogorske vlasti su takođe identifikovale grupe Škaljari i Kavac kao moćne i visokorizične organizovane kriminalne grupe u zemlji.

Drugi manje istražuju tržišta, ali ne i Albanci

Manje istražena tržišta kokaina u istočnoj Evropi uglavnom snabdjevaju albanske i srpske kriminalne grupe.

Posebno se čini da su srpske kriminalne grupe dugo bile aktivne u trgovini kokainom iz Ekvadora na Balkan, ali i u baltičke države i Rusku Federaciju.

Albanci, s druge strane, blisko sarađuju sa akterima koji se nalaze u Litvaniji u prometu kokaina u Rusku Federaciju preko baltičkih država.

Prema međunarodnom ekspertu, koji se citira u izvještaju – postoje dvije istočne struje od zapadne i centralne Evrope do Ruske Federacije, koje karakteriše prisustvo raznovrsne grupe aktera koji ulaze u oportunističke saveze.

Nalazi izvještaja zasnovani su na izjavama najprestižnijih svjetskih agencija za sprovođenje zakona.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post