Dosije Tužilaštva

Tragični slučaj dogodio se u subotu na zelenoj pijaci u Mitrovici, gdje je ubijen 27-godišnji V. F., a ranjene još dvije osobe, L.F. i prolaznik – A. A.

Na zahtjev tužilaštva, sud u Mitrovici je odredio mjeru zadržavanja od 30 dana osumnjičenom Sh.A. koji je kao kupac mladice osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo.

U predmetu se navodi da je u početku između njih započeo fizički sukob, gdje se prema predmetu u koji je Kallxo.com imao uvid, kaže da je osumnjičeni lišio života V. F., usljed fizičkog sukoba između njih, kada osumnjičeni Sh. A., izvlači pištolj nanevši ozbiljne povrede žrtvi, usljed čega žrtva V. F. umire u Regionalnoj bolnici u Mitrovici, izvještava Kallxo.com.

U predmetu su opisane i druge radnje osumnjičenog, Sh. A., koji je, kako je navedeno u predmetu, koji je dostavljen Kallxo-u, takođe pucao u pravcu strica preminulog, nanevši ranu na lijevoj strani struka, kada je takođe povređen prolaznik.

U slučaju je saslušano nekoliko svjedoka, dok se očekuje da će biti saslušano još najmanje sedam, za koje se u odluci navodi da poznaju okrivljenog, a koji još nisu procesuirani u tužilaštvu, pa iz ovih razloga sud nalazi da bi, ako isti bude pušten da se brani sa slobode, mogao uticati na ove svjedoke.

U obrazloženju izricanja mjere bezbjednosti osumnjičenom Sh. A., sudija Ali Kutlovci ocjenio je da bi druge blaže mjere bile nedovoljne za uspješno sprovođenje krivičnog postupka, sprečavanje uticaja na svjedoke ili ponavljanje krivičnog djela ili ukidanje krivičnog djela. Branilac okrivljenog, advokat Mahmut Halimi, takođe je bio prisutan na ročištu.

Rekao je da ne želi da se izjašnjava o kvalifikaciji krivičnog djela, ali nije osporio prijedlog tužioca svijestan da se dogodio tragični slučaj.

„Izjavljujem da je jasno da se govori o jednom tragičnom i neočekivanom slučaju. Dogodila se prepirka koja je prvo eskalirala napadom opasnim sredstvima od strane sada pokojnog, nanoseći okrivljenom povredu na vrlo vitalnom djelu. U ovim okolnostima trenutno se ne mogu izjašnjavati o pravnoj kvalifikaciji krivičnog djela. Ne sporimo prijedlog tužioca, ne preostaje mi ništa osim da sa ovog mjesta u moje ime i u ime mog klijenta da izrazim saučešće porodici preminulih zbog gubitka voljene osobe“, rekao je Halimi.

Sh.A. se u potpunosti složio sa riječima svog branioca. Ova preliminarna odluka suda takođe se zasnivala na zapisnicima sa saslušanja svjedoka i samog okrivljenog, kao i na odluci o pokretanju istrage.

Svjedok L.R. (policajac), izjavio je da je sa osumnjičenim „otišao na pijacu, dok su se približavali mjestu gdje je oštećeni prodavao sadnice, osumnjičenog je zanimala sadnica lješnika i tokom razgovora sa prodavačem koji je sada oštećeni, ovaj je počeo da podiže glas na njega. Na trenutak je prodavac rekao da sačekamo ovdje, on je otišao tamo i vratio se zajedno sa drugom osobom koja je počela da napada osumnjičenog Sh.A., udario ga makazama za voće“, kaže se u sudskoj odluci, za pritvor osumnjičenom Sh. A., prenosi Kallxo.com.

Stric pokojnika, L.F., izjavio je da je pokušao da spreči događaj, ali da je, prema njegovim riječima, bratovljev sin, sada pokojni, već pobjegao.

„Hajde do ovdje, i otrčao je u pravcu mjesta gdje prodaje sadnice, ja sam ga odmah uhvatio da ga zaustavim i da znam šta se dešava, ali mi je pobjegao, otišao je ispred kamiona i video sam grupu ljudi kako se gura… i zatim je opalio pištolj, približio sam se i video sam jedno lice sa oružjem u rukama i bratanca V.F., ispruženog na zemlji. Rekao sam mu, ubio si mi bratanca, on je uperio pištolj u mene i gađao je i mene i pogodio me je u stomak…“, izjavio je L.F., kaže se u odluci suda.