U Velikoj Kruši obilježena je juče 13-godišnjica od  kada je 26. marta 1999. godine od strane vojnih, paravojnih i policijskih snaga tada SRJ masakriran 241 stanovnik ovog ravničarskog sela orahovačke opštine. Ni danas mnoge ovdašnje familije ne znaju ništa za sudbinu 69 svojih najmilijih koji se sve ovo vrijeme vode kao nestali.

Predstavnici sela i ovom prilikom zatražili su od kosovskih zvaničnika maksimalno angažovanje kako bi se rasvijetlila njihova sudbina. Upravo to im je i obećala predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.
 
"Ovdje pred vama, ja predsjednica Republike Kosova suosjećam kao nikad prije i obećavam da ćemo do posljednje tačke naših mogućnosti raditi za dobro naroda i moje države, za prosperitet svih građana bez obzira na bilo koju pripadnost, za mir, stabilnost u regionu", kazala je predsjednica Jahjaga, obećavši da će se počiniocima suditi kad-tad za zločine.
 
Nedaleko od Velike i u Maloj Kruši, gdje je na isti dan prije 13 godina ubijeno 113 mještana ovog sela, održan je sličan skup na kom su članovi familije zatražili rasvetljavanje sudbine preostalih jer su do sada sahranili samo njih 102.
 
Albin Kurti, lider pokreta "Samoopredjeljenje", koji se odazvao pozivu mještana Male Kruše, založio se za veće angažovanje kosovskih institucija na rasvjetljavanju sudbine nestalih, zatraživši odgovornost za počinjene zločine, ali nije propustio priliku i da uputi kritike kosovskim zvaničnicima.
 
"Ovi civili i heroji nisu pali da na Kosovu ima korupcije, nisu pali da se razgovara sa Srbijom, da se Srbiji omogući da ide dalje - već su pali da Kosovo jednog dana bude slobodno, razvijeno i steknemo pravo da se ujednimo u jednu naciju, jednu državu, baš onako kako su maštali svi naši patrioti od Prizrenske lige do danas", zaključio je Kurti.