U Prištini vlada optimizam po pitanju evropskih integracija. Iako zaostaje u ovom procesu za ostalim zemljama regiona, Kosovo se nada da će ta razlika uskoro biti prevaziđena, izvještava reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Obilježja Evropske unije (EU) mogu se vidjeti svuda na Kosovu.

Građani se nadaju brzoj integraciji u EU, ali put ka tom cilju za Kosovo je duži u odnosu na države regiona.

Gzim Kasapolli, zamjenik ministra za evropske integracije, očekuje da će u skorije vrijeme Kosovo tu razliku anulirati.

"Ono što smo mi kao država i mi kao ministarstvo insistirali je da Kosovo prati isti put koji su pratili zemlje regiona. Znači, sad će, najzad, gospodin [Stefan] Fuelle doći ovdje i počet ćemo proces fisibilizacije, koji je prvi proces i koji je veoma značajan - to je prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Potom, znači poslije potpisivanja, Kosovo će stići druge države regiona u procesu integracija", rekao je on.

Novi zamah

Tempo pridruživanja EU u vezi je i s ishodom pregovora Beograda i Prištine.

Luan Shllaku, direktor Kosovske fondacije za otvoreno društvo, smatra da je kompromis koji je postignut tokom dijaloga sa Srbijom donio novi zamah za Kosovo.

"Imamo novi momentum činjenicom da je obećana fizibiliti studija i obećan je taj road map za liberalizaciju viza. Ništa od toga još uvek nije konkretno i to izlazi iz tog političkog procesa dijaloga. Godinama su nas uveravali da taj politički proces nema nikakve veze s procesom integracije i da mi ne možemo očekivati dobiti mrkvu od Brisela tako lako. Zbog toga što smo kooperativni u procesu dijaloga. A s druge strane, mi bi se definitivno željeli ukrcati u taj voz koji ide prema Briselu što ranije", kaže on.

I pored pomaka u procesu priključenja EU i optimizma koji vlada kod zvaničnika u Prištini, građani Kosova još su jedini na Balkanu kojima treba viza za ulazak u zemlje EU.

Izvor: Al Jazeera