U vrijeme kada sve više i više čuju glasovi o mogućem sastanku između premijera Hashima Thaçija sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, opozicione političke snage na Kosovu oštro se protive takvom mogućem potezu predsjednika vlade Kosova, a od kojeg strahuju da može dovesti do nove koncesije od strane službene Prištine.

Iako se još uvijek nezna kada će se dijalog između Prištine i Beograda nastaviti, sve više se širi ideja o "napretku" komunikacija između Kosova i Srbije, koja bi mogla dovesti do sastanka u junu između kosovskog premijera Thaçija i srbijanskog predsjednika Tadića .

Ova mogućnost rukovanja dvaju najjačih političkih čelnika iz Prištine i iz Beograda, nije dobrodošla od strane opozicionih političkih snaga na Kosovu. Opozicija je čak navela da kosovski premijer ni u bilo kojoj varijanti ne smije pristati na susret s predsjednikom Srbije, uprkos pritiscima koje može imati od međunarodne zajednice, jer će ovim susretom Kosovo izgubiti više a dobitnik će biti samo Srbija.