"Srbija nema prava da na teritoriji susjedne zemlje raspiše lokalne izbore", kaže zamjenik ministra inostranih poslova Kosova Petrit Selimi.

U izjavi za KIM radio Selimi kaže da su lokani izbori Republike Srbije na teritoriji Kosova neprihvatljivi ne samo za institucije Kosova, već i za međunarodnu zajednicu.

"Raspisivanje izbora na teritoriji susjedne zemlje je totalno neprihvatljivo. Kao što Kosovo ne može da raspiše bilo kakve izbore na teritoriji Preševa, Bujanovca ili bilo gdje drugo gdje žive Albanci, takođe smatramo da pravno gledajući, prema rezoluciji 1244, ni Srbija nema nikakva prava da ovde ima svoje institucije, ili da u bilo kom smislu organizuje nešto što spada u domen vlasti na Kosovu", kaže Selimi.

Selimi ističe da se to ranije tolerisalo, zbog, kako je kazao specifičnosti situacije, ali da sada, pošto je Srbija kandidat za EU to neće biti slučaj, jer "takve tendencije nisu ponašanje zemlje koja želi da postane dio Evropske zajednice".

On očekuje da se, iako su raspisani, lokalni izbori neće održati.

"Odluka da se raspišu je vjerovatno pala u smislu predizborne kampanje, jer svi hoće da na račun Kosova dobiju neke glasove, kao što je bio slučaj još od ranih 90-ih. Srpske partije iz Beograda su vrlo često koristile Kosovo za svoje političke poene. Ipak, nadam se da Srbija neće jednostrano da uđe u te opasne vode organizovanja izbora u jednoj susjednoj zemlji. To nikako nećemo tolerisati, ni mi, a ni međunarodna zajednica".

Zamjenik ministra inostranih poslova dodaje da kosovske institucije nemaju ništa protiv parlamentarnih izbora Srbije na teritoriji Kosova ukoliko bi bili organizovani legalno, pod pokroviteljstvom ovdašnjih institucija.

"Što se tiče nacionalnih izbora, prema Ahtisaarijevom planu Srbi ovdje mogu imati dvojno državljanstvo i potpuno je legalno da Srbi glasaju za predstavnike vlasti u Beogradu. Ako se nađe nika mogućnost da se ti izbori organizuju legalno pod pokroviteljstvom institucija ovde, onda je to, što se tiče kosovske vlade, potpuno prihvatljivo", kaže Selimi.