Mješovito vijeće koje su činili dvoje sudija iz EULEX- i jedan lokalni sudija u Okružnom sudu u Mitrovici, dana 16. februara 2012. godine proglasilo je Dževata Prelevića, iz Bosne i Hercegovine, krivim za krivično djelo neovlašćenog snabdjevanja, prijevoza, izrade, razmjene ili prodaje oružja, u suprotnosti sa članom 327 Krivičnog zakona Kosova (KZK) i osudilo ga na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i deset mjeseci.

 Uzimajući u obzir vrijeme koje je optuženi proveo u sudskom pritvoru, veće je donijelo zasebnu presudu kojom se prekida sudski pritvor optuženog Prelevića i naložilo je njegovo trenutno puštanje na slobodu.
 
Aprila mjeseca 2010. godine, sedamnaest (17) pištolja i devet hiljada šest stotina četrdeset metaka (9640) koji su bili prebacivani iz Sarajeva na Kosovo zaplijenjeno je u automobilu optuženog, kada ga je zaustavila carinska patrol u opštini Mitrovica. 
 
Dana 15. februara 2012. godine EULEX-ov tužilac povukao je optužbe protiv druge dvojice optuženih u slučaju, Hajriza Aslanija i Idriza Aslanija, i kao posljedica toga sud je odbacio optužbe podnijete protiv njih. 
 
Hajriz Aslani bio je osumnjičen za krivična djela neovlašćenog snabdjevanja, prijevoza, izrade, razmjene ili prodaje oružja, u suprotnosti sa članom 327 KZK, i neovlašćeno vlasništvo, kontrolu, posjedovanje ili upotrebu oružja, u suprotnosti sa članom 328 KZK.
 
Idriz Aslani bio je osumnjičen za neovlašćeno vlasništvo, kontrolu, posjedovanje ili upotrebu oružja, u suprotnosti sa članom 328 KZK, i optužbe su bile odbačene. 
 
Tužilac u ovom slučaju bio je tužilac EULEX-a, koji je naveo da će uložiti žalbu na kaznu nametnutu optuženom Preleviću.
 
Istraga, krivično gonjenje i izricanje presuda u slučajevima teških krivičnih djela na Kosovu dio su izvršnog mandata EULEX-a.